fbpx

Еколог предупреждава: Планетата гори

Новини
външна реклама

Кадър видео Bulgaria ON AIR

„Планетата гори. Планетата вече е по-топла, излезе докладът на Междуправителствения панел за изменение на климата към ООН, който за разлика от предходните каза, че научните прогнози са подценени и катаклизмите вече се случват по-бързо. Виждаме пожарите в нашия заден двор, но миналата година видяхме, че Австралия горя, Амазонка горя, Сибир горя. Това е последица от покачващите се температури“, посочи екологът Георги Стефанов от WWF в ефира на Bulgaria ON AIR.

Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) издаде анализ, обхващащ последните 10 години. В него се обособяват последиците от климатичните промени в България. Броят на пожарите на годишна база е между 200 и 600, но площта и продължителността на пожарите е много по-голяма, стана ясно от думите на еколога.

външна реклама

„Виждаме, че държавата се опитва да контролира тези процеси, но не оценяваме колко дълго тлее един пожар, колко площи изгаря и къде всъщност гори“, изтъкна Стефанов.

Най-засегнатите площи традиционно са полуестествени местообитания в Югоизточна България, в Южна България – където има суша. Но необичайното от тази година е, че има пожари на места, където досега не е имало – в Рила и в Родопите.

Екологът изрази благодарността си към горските служители, които „стопанисват и милеят за българската гора от повече от век“. Въпреки техните усилия, Стефанов смята България за неподготвена страна, тъй като политиците посочват климатичните промени като основния виновник за природните бедствия.

„Думата „климат“ отсъства в България, а в Стара Загора тече подписка за вечно изгаряне на въглища. Българските политици на всички нива, от най-високото до най-ниското на локално ниво, всъщност не отразяват тази реалност и не управляват това, което трябва да управляват като хора и средства в тази посока“, заяви още екологът.

Стефанов очерта три стъпки, които трябва да предприеме българското управление:

„На първо място, трябва да се съобразим със стратегическите документи от Европа. На второ място, стратегическите цели и политики ни задължават да действат. И на трето място, трябва да използваме тези нови финансови инструменти, да ги приложим в България и да обясним на обществото какъв е проблемът с изменението на климата и какви са рисковете“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Маркет Линкс“: ГЕРБ-СДС първи с 22,5%, БСП – 14,5%, ИТН – 13,5%

външна реклама Кадър видео БТВ Изборите „2 в 1“ за президент и парламент ще стимулират избирателната активност. Това показват резултатите от най-новото социологическо проучване, финансирано и реализирано съвместно от БТВ и „Маркет ЛИНКС“. То е проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14-20 септември 2021 г., …

Новини
Димитров, КНСБ: Цените на парното ще нараснат двойно

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Ръст на цените и на пазара на тока ще продължи и през следващите месеци. Необходими ли са спешни мерки и какви трябва да са те? Колко време ще продължи инфлацията? В „Твоят ден“ по Нова ТВ темите коментират Пламен Димитров от КНСБ и Васил …

Новини
Христо Гърбов засече Сашо Кадиев в ефир: Защо не се изслушваме?

външна реклама кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев изнемогва да води сам предаването при отсъствието на болната му колежка Десислава Стоянова. Доста нервен, дори задъхан, и тази сутрин той се опита сам да се справи с трудната задача. Това доведе до неловка ситуация с актьора Христо Гърбов, който …