Един милион испанци останаха без работа, но не влизат в графата „безработни“

Новини
реклама

източник: news.bg

Епидемията от коронавирус затвори работните места на над 1 милион испанци, но тъй като наложената блокада им попречи да търсят нова работа, те са изключени от статистиката за безработните, показват данни, цитирани от АФП.

Статистическите данни на Националния статистически институт показват, че броят на безработните се е увеличил със само 55 000 между април и юни до 3,4 милиона души. Това увеличава процентът на безработицата в Испания до 15,3 на сто от 14,4% през първото тримесечие.

Но тези данни сериозно подценяват влиянието на вируса върху испанския пазар на труда. Според института броят на заетите на пазара на труда е спаднал с 1,07 милиона души през второто тримесечие.

Статистиката се базира на проучвания, а не на подадени молби за обезщетение за безработица. Изследванията включват само хора, които активно търсят работа като безработни. Тъй като наложената блокада за спиране разпространението на коронавируса попречи на хората да си търсят работа, те не се разглеждат като безработни в проучването.

Данните за безработицата също не включват милионите работници, които са пуснати в отпуск според схема на правителството, за да се избегнат масови съкращения от засегнатите от ограниченията фирми.

Най-засегнатият сектор е този на услугите, където близо 817 000 работни места са изгубени. В него влизат туризмът, ресторантите и магазините.

Строителството и индустрията са изгубили повече от 100 000 работни места, докато селскостопанският сектор е изгубил 21 400 места.

Испания е една от най-тежко засегнатите държави в Европа. В страната са регистрирани повече от 272 000 случая на коронавирус и 28 400 починали.

Кризата засегна частично възстановилия се пазар на труда в Испания, който през 2013 г. регистрира безработица от 27 на сто. В края на 2019 г. безработицата падна до 13,8 на сто.

Международният валутен фонд прогнозира безработицата в Испания да скочи до 20,8% през 2020 г., докато правителството очаква 19 на сто.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Бойко Борисов: Засега да, правителството остава в този формат

реклама Кадър видео ФБ Засега да, правителството остава в този формат. Вижте, всичко може да се направи в името на България, но когато има диалог, когато има нормално мислещи политици, които вземат предвид мнението на другите. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Бойков, който инспектира строежа на магистрала „Хемус“, пише …

Новини
Доган вдига сватба

реклама Снимка ФБ, пресцентър ДПС Голяма сватба ще се вдигне в сараите на Ахмед Доган. Единственият син на почетния председател на ДПС ще встъпи в брак със своята половинка – Памела Жейнова, пише novini.bg. Демир Доган и дъщерята на популярният футболен импресарио Николай Жейнов живеят на семейни начала вече близо …

Новини
Народ.бг: Бойко Борисов се крие в монтанското село Расово

реклама Любопитна статия публикува известният със сензационните си материали за властта сайт Народ.бг, която обаче не се позовава на официални източници. Бойко Борисов и Иван Гешев са в обострени отношения, които изданието определя като „война“. Според сайтът двамата почти са стигнали почти до бой при лют скандал във вторник в …