fbpx

Джипитата издават електронно направление за PCR от другата седмица

Новини
реклама

Кадър видео новини.бг

Това каза днес министърът на здравеопазването на брифинг по-рано днес. Още вчера той изказа мнение, че има забавяне в данните идващи от лабораториите и това прави информацията неточна.

Ангелов иска да знае кога са починали и кога данните за тях са вкарани в системата, пише Стандарт.

Забавянето на данните от лабораториите бави и служителите от РЗИ, които след излизане на информацията могат да правя анкетното проучване на болния и да се свържат с всички негови контактни. „И при нас има забавяне от 24 часа, защото едва, когато се качат данните, се генерират предписанията. Няма как в деня на проучването да раздадем предписанията.”, обясни шефката на Столичната РЗИ д-р Илонка Маева.

До 6-и ноември пък се очаква във всички държавни болници или тези, които са на 50% държавни, да има поставени мобилни фургони.

Здравният министър обясни, че до края на седмицата ще приключат тестовете на системата за издаване на електронни направления за PCR и следващата седмица общопрактикуващите лекари трябва вече да могат да бъдат издавани.

реклама

Междувременно пък от НЦЗПБ са казали, че положителни антигенни тестове не могат да служат за карантиниране.

По данни на РЗИ нямало недостиг на легла и забавяне на пациенти в столицата, посочи здравният министър. Той обясни, че на 27 или 28 юли е издал заповед, с която разделя готовността на част от лечебните заведения в три стъпки – при заболяемост до 150 над 100 000 души, между 250 и 300 на 100 000 души и над 300 при 100 000 души. В зависимост тези стъпки било разписано кога и какво се случва. По тази заповед в готовност е трябвало да бъдат готови над 7 000 легла, а от тях интензивните легла са били над 1100. Здравният министър обаче установил по време на обиколните си по болниците, че голяма част от ковид леглата не били разкрити. След като започна да се увеличава заболяемостта проф. Ангелов издаде и заповед за готовност за разкриване на 10% ковид легла във всички болници, в които обстановката е усложнена, но и това не е станало. „Проблемът е логистиката на изпълнителните директори на болниците.”, обясни той.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Търси се спешно плазма във Варна за баща на две малки деца. Вече изгуби брат си и майка си

реклама „Моля – помогнете на адв. Пламен Велчев да опази втория си син! Не може да съществува толкова мъка ! Познавам и двамата му синове – единият, Герман – на 30 г загуби битката с вируса. Майка му Роси – също! Търси се рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19, за Сава …

Новини
Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна до края на годината

реклама Снимка профил туитър Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. По-рано през деня обаче „Файненшъл таймс“ цитира свои …

Новини
С Ковид почина директорът на начално училище в Омуртаг

реклама Снимка pixabay Още един преподавател и директор на училище мина в статистиката на жертвите на коронавируса. Директорът на Второ начално училище “Васил Левски” в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID – 19 Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка …