fbpx

Духовници влизат в ковид отделенията

Новини
реклама

Снимка pixabay

По инициатива и с благословението на патриарх Неофит, отделът „Милосърдие и благотворителност“ при Софийската митрополия организира с доброволци поредна духовна инициатива, свързана с посещението на духовници в болнични заведения, както при общоболедуващи, така и при пациенти с коронавирусна инфекция.

Това съобщиха от Софийската митрополия, цитирани от Офнюз.

Софийски духовници, преболедували коронавируса, ще посетят ковид отделенията на столични болници и там ще помажат с осветен елей и ще поръсят със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Свещенослужителите ще раздадат на всички в болниците иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Програмата за милосърдната инициатива предвижда тя да се осъществи от 20 до 23 декември, както и от 5 до 7 януари, информират от Софийската митрополия.

реклама

В 11.00 часа днес ще бъде отслужен маслосвет за здравето на боледуващите от COVID-19 в храма „Рождество Христово“ в кв. „Младост“, както и в храма „Св. Йоан Рилски“ в Софийската духовна семинария.

На 21 декември, понеделник, от 10.00 часа, ще бъдат осветени 6000 икони със сцената на Рождество Христово, които ще бъдат раздавани на болните. Освещаването ще бъде извършено в митрополитския храм „Св. великомъченица Неделя“ в София, в присъствието на всички свещенослужители, които ще участват в болничните посещения. В 11.30 часа ще започнат посещенията на свещениците във Военномедицинската академия, в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и в УМБАЛ „Св. Анна“. Ще има и посещения на свещенослужители в болници на 22 и 23 декември.

Това не е първата милосърдна инициатива на Софийската света митрополия. През ноември, в Деня на християнското семейство /21 ноември/, за да подкрепят усилията на лекарите в тяхната ежедневна борба за спасяването на болни от коронавируса, повече от двадесет свещеници дариха кръв във Военномедицинската академия, припомнят от митрополията.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …