fbpx

Драстичен скок с повече от 70% на цената на олиото

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

Производители на растителни масла смятат, че цената на олиото може да се регулира и ако се спре износа на нерафинирано олио и слънчоглед. А ако има и държавен резерв, това допълнително ще успокои пазара.

Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то е поскъпнало с повече от 70 процента.

външна реклама

Коронавирусът и климатичните особености в отглеждане на слънчогледа са сред основните причини за поскъпването, смятат борсови експерти.

От няколко седмици в хранителен магазин в град Съединение олиото става все по-скъпа стока. Цената се променя бързо, пише БНТ.

„През седмица през две – да. Цената в момента е 3.50 , беше 2.90 , 2.40 и за нула време тука стана 3.50 в момента го продаваме“, каза магазинерът Маргарита Лапкова.

За Иванка Чушкова олиото вече е пределно скъпо. А в други търговски обекти цената е още по-висока.

„По големите супермаркети и 3.70 лв. Вземала съм си един велосипед и обикалям магазините. Гледаме къде е по-евтино, за да можем да го вземем“, каза Иванка Чушкова.

Производителите на растителни мазнини също търсят да купят изгодно суровина за да не поскъпва още продукцията им. На борсата слънчогледа вече струва двойно повече в сравнение с есента на миналата година.

„След като прибраха реколтата ценовите котировки тръгнаха някъде между 550 600 лева за тон без ДДС. В момента някъде цената, вероятно им се иска на продавачите, е да мине 1000 лева“, каза доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската равнина са празни. Слънчоглед няма.

„Ние къде от нужда от парични средства, къде от липса на подходящи складове, повечето производители още в периода преди нова година са продали слънчогледа“, каза селскостопанският производител Ангел Вукодинов.

А търсенето му расте. Малките рафинерии оглеждат регионите си за регистрирани земеделски стопани, от които да купят суровина.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио предвиждат и ограничаване на производството , а това би довело до още по висока цена на олиото в магазинната мрежа.

Борсовите анализатори отчитат друга тенденция.

„Във момента сме стигнали в някакви пикови ценови равнища навярно колкото повече се доближаваме до жътва нещата би следвало да се успокояват“, каза доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време купувачи намират алтернативни начини да се справят с поскъпването.

„Въобще не ме притеснява олиото, ако иска да расте. Ние пържим картофи с мас“, казва Диана Стоянова.

 

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ако властите позволят, ще пуснат 10 000 зрители на мача за Купата на България

външна реклама илюстрация Pixabay От ПФЛ обмислят да пуснат поне 10 000 зрители на Националния стадион за финала за Купата на България на 19 май между ЦСКА и Арда. За целта обаче е необходимо държавните власти в лицето на здравното министерство да позволят завръщането на публика на трибуните, съобщи Gong.bg. …

Новини
Томислав Дончев: Може да не ми е дошло времето да съм премиер. Или да е минало

външна реклама кадър bTV Проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно, заяви Томислав Дончев, заместващ премиера в оставка по bTV.  Може да не …

Новини
Д-р Симидчиев: Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни

външна реклама кадър БНТ Броят на диагностицираните с COVID-19 е по-голям, проблемът не е решен. Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни. Ваксините са единственият начин, по който устойчиво можем да решим проблема. Необходима е устойчива ваксинация на най-рисковите групи. Това заяви председателят на здравната …