ДПС със законопроект за НСО: Доган и Пеевски да плащат за охрана от джоба си

Новини

Началникът на НСО да предлага имената на важните фигури под заплаха, а министърът на финансите да утвърди тарифа, по която застрашените от атентати и прочие негативни събития сами да си плащат охраната.

Прогнозният ефект е двоен – хем затягане на финансовата дисциплина, хем добре охраняваните са живи и здрави.

Това предвижда проектът на ДПС за промяна на Закона за НСО „в съответствие с поетия от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ ангажимент относно охраната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и депутата от ПГ на ДПС г-н Делян Пеевски“, съобщава партийният сайт, цитиран от Офнюз.

Законопроектът с предложените поправки е внесен днес от депутатите Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

В съобщението се посочва, че с въпросния законопроект се уреждат обществените отношения, регламентиращи реда и начина за охрана от Националната служба за охрана на кръга от лица, посочени в чл.22, ал.1, т. 2-4 от закона, а именно:

народни представители, членове на семействата на лицата по чл.20, ал.1, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката.

Предвижда се тези лица, в случай, че са налице основания за осигуряване охраната им съгласно разпоредбите на закона, същите да заплащат охраната си по тарифа, утвърдена от министъра на финансите, по предложение на началника на НСО.

Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на Националната служба за охрана, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице, гласят мотивите на вносителите.

„Ако питате мен, ако президентът има правомощия върху Националната служба за охрана, Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да бъдат охранявани от службата, не защото не са заплашени, а защото имат достатъчно финансов ресурс да си организират охрана“, заяви президентът Румен Радев неотдавна в интервю за Дарик радио. Според него кръгът на хората с държавна охрана трябва да бъде стеснен.

Тогава той каза, че реално решенията кой да бъде охраняван от НСО /извън записаните в закона лица – президент, премиер и председател на парламента/, се взимат от МВР и ДАНС, а началникът на службата за охрана няма как да откаже. Президентът за пореден път подчерта, че е нужна и промяна в закона за НСО, тъй като в момента службата само формално е към него, но той може само да назначава ръководителя ѝ, без реално да има контрол върху нея.

Сега излиза, че ДПС ще опита да узакони доста странно държавната охрана, за която самите потенциално застрашени ще си плащат от личния джоб, както биха се харчили за частни гардове. Но частните телохранители нямат еднакви правомощия с тези на НСО, разликата е огромна и вероятно това е мотивирало авторите на законопроекта.

С бюджет от 44 млн. лева разполага НСО, за да бди върху целостта на почти 50 българи, важни за националната сигурност. А ето ДПС иска да спести на данъкоплатците тези пари, или поне това се опитва да покаже. Каква е конкретната опасност за живота на почетния председател на ДПС и на бележития законотворец Пеевски никой не казва – НСО отказва да отговори /сдружение БОЕЦ продължава да чака отговор на запитването си/, нито някой в партията може да я назове. През 2018 г. в отговор на въпроса на Валери Симеонов защо Доган е с охрана НСО посочи като причина наличието на „застрашеност от чужда държава“.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 26 май: Неприятен ден за Рак, Девите да са по-пестеливи

lamqta.com Овен На Овните предстои да се заемат с решаването на сложни задачи. Само че да се постигне успех не е така сложно, както Ви се струва на пръв поглед: упорството и разтропаността ще Ви направят добра услуга. Късмет очаква тези, които планират далечни пътувания и срещи с чуждестранни партньори. …

Новини
Ангелкова: Само 17 плажа ще са с безплатни чадъри и шезлонги

17 плажа по Черноморието ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг, предаде БГНЕС. “Вече имаме пълна готовност по отношение на цените, които са предложили концесионерите и наемателите. От 132 плажа, които са сключили договори за наем и концесия, 17 ще …

Новини
1
Отнеха книжките на 39 шофьори в София през трите почивни дни

Само в София са станали 62 пътнотранспортни произшествия през трите почивни дни – от събота до днес. Това съобщи началникът на „Пътна полиция“ Любомир Костадинов, цитиран от bTV. Отнети са 39 шофьорски книжки. Трафикът към столицата следобед е засилен. Очаква се да се приберат около 56 000 души. Комисар Костадинов …