fbpx

Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии

Новини
1
външна реклама

Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии. Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов по БНТ в коментар на решението, взето от министри, синдикати и работодатели, допълнителното заплащане за нощен труд да стане 0,15% от минималната работна заплата. Манолов уточни, че то ще бъде не по-малко от 1 лв.

Това е краят на една двегодишна разправия, която ние от „Подкрепа“ започнахме през 2018 г., каза Димитър Манолов, президент на синдиката.

Той разясни, че са водили разговори с работодателските организации, за да не се почувства някой, че нещо е било направено зад гърба му“.
По думите на Манолов проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването. Нощен труд в България системно полагат около 400 000 души. Промяната ще се отнася най-вече за шивачки, за тези, които работят в транспорта и енергетиката и пр.

външна реклама

Държавата ще отпусне и 9 млн. лв. за работещите в училищното и детското здравеопазване. Те се финансират по правилата на образователната система, а не на здравеопазването, обясни Манолов. Финансирането минава през броя деца, за които се грижат и в по-малките населени места не могат да се наберат средства за финансиране на работещите там. Не навсякъде ще се промени тяхната минимална заплата, добави той.

Ще се търси възможността тя да се изравни с тази по Колективен трудов договор.

„Полицаите и медицинските лица имат Колективни трудови договори и те получават различни суми. За целия сектор „Здравеопазване“ с Колективния трудов договор цената на нощния труд е 1 лев на час, за миньорите е доста повече, за полицаите от миналата година стана също 1 лев. Няма да има области, които да не могат да прилагат тази норма“, каза по bTV Пламен Димитров, лидер на КНСБ.

По думите му малките фирми нямат колективни трудови договори и при тях увеличението за нощния труд ще е до четири пъти.

До края на седмицата предстои Тристранният съвет да финализира договореното и другата седмица Министерският съвет да го приеме.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ива Митева от „Има такъв народ“ е новият председател на парламента

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Изборът за прдеседател на 45-тото Народното събрание бе между Ива Митева от „Има такъв народ“ и Цвета Караянчева от ГЕРБ. Митева получи 160 гласа „за“, против – 0; „въздържали се“: 75. Караянчева пък получи 75 гласа „за“. външна реклама Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg 900 …

Новини
В Гърция: Отиваш на работа само след отрицателен тест за Ковид

външна реклама Снимка pixabay Все още са високи нивата на заразени в няколко области, което запазва и ограничителните мерки. В Гърция въведоха задължителен тест за коронавирус на работещите в основните сектори. Работодатели, които не тестват служителите, ще плащат високи глоби. външна реклама   Всички работещи в търговията, заведенията, транспорта, държавните …

Новини
Урсула фон дер Лайен с извънредно изявление относно ваксинацията в ЕС

външна реклама Снимка профил туитър Добрата новина от днес е, че постигнахме споразумение с BioNTech-Pfizer за ускоряване, още веднъж, на доставката на ваксини. 50 милиона допълнителни дози ваксини на BioNTech-Pfizer ще бъдат доставени през второто тримесечие на тази година, считано от април. Тези 50 милиона дози първоначално са били предвидени …