Дойче веле: 134 000 деца от български произход живеят в друга страна

6,9 милиона деца в ЕС не живеят в страната, от която произхождат, става ясно от изследване на ЕК. Колко български деца не живеят в България? И колко са децата от трети страни, живеещи в България? Дойче веле привежда данните.

Около 7% от децата в Европейския съюз не живеят в държавата, от която произлизат. Това показва проучване на Центъра за знания в областта на миграцията и демографията към Европейската комисия.

Първото място в тази класация се заема от Румъния: близо 600 000 деца от румънски произход живеят в друга страна от ЕС. На второ място е Полша с 240 000 деца.

А трета е България: малко над 134 000 деца от български произход живеят в друга страна от Общността. Трите държави с най-многобройно население в ЕС – Франция, Германия и Италия, заемат съответно четвърто, пето и шесто място.

Повече вътрешна миграция

В ЕС живеят и много деца от трети страни. Техният брой е дори с близо 3 милиона по-висок, отколкото този на децата от ЕС, които не живеят в страната, от която произхождат.

През последните години обаче се отчита по-сериозно покачване на вътрешноевропейската миграция. Въпреки бежанската криза в периода 2014 – 2018 година, вътрешноевропейската миграция (+35%) е нараснала два пъти повече в сравнение с тази от трети държави (+17%).

През 2018 общият брой на децата в ЕС, които не са живеели в страната си по произход, е 6,9 милиона. През 2014 те са били 5,43 милиона. Децата от ЕС, живеещи в чужбина, са 1,84 милиона. А тези от трети държави – 4,76 милиона.

Точното пресмятане на броя деца, живеещи „в чужбина“, е трудно. Едни от най-прецизните данни са за тези деца, които са кандидатствали за бежански статут. Държавите са длъжни да предоставят информация за тях на европейската статистическа служба Евростат.

Ефектът от бежанската криза е видим в резултатите. През 2016 година в страните от ЕС са постъпили около 400 000 молби за убежище от деца под 18-годишна възраст. А през 2018 – около  185 000. Очаква се през 2019 броят им да намалее още повече. 60% от кандидатите за убежище в ЕС в периода 2015 – 2017 година идват от Афганистан, Сирия и Ирак, а 15% – от Балканите и Източна Европа.

Къде живеят най-много деца от трети страни

В Германия живеят най-много деца от трети страни – около 1,1 милиона през 2018 година. Някои от причините за това са традицията за приемане на работна ръка от чужбина и ролята на Федералната република по време на мигрантската криза. В периода 2014-2018 броят на децата с различна националност в Германия се е увеличил с почти половин милион.

Италия, която е на второ място, отбелязва спад с около 60 000 през същия период. Австрия, Швеция и Малта също отбелязват сериозен ръст. Покачване има и в Дания, Словения и Нидерландия.

Най-малко деца от трети страни живеят в Словакия – 1782. В България живеят близо 10 300 деца, произхождащи от страни извън ЕС. А в Румъния, чието население е над 19 милиона – близо 9000. Процентно погледнато, и в Полша, чието население е почти 40 милиона, броят на децата от трети страни е сравнително нисък – малко над 25 700.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Класация подреди десетте най-богати нации в света по БВП на човек от насалението

източник: money.bg илюстрация: Pixabay Извecтнo e, чe paзпpeдeлeниeтo нa бoгaтcтвoтo в cвeтa e нepaвнoмepнo. Xopaтa в няĸoи cтpaни живeят пoд гpaницaтa нa ĸpaйнaтa бeднocт, дoĸaтo тeзи в дpyги дъpжaви пpoизвeждaт и изнacят гoлeми ĸoличecтвa cтoĸи в чyжбинa, paзвивaт индycтpии и пeчeлят милиapди дoлapи гoдишнo. Hяĸoи нaции ca пocтигнaли пpocпepитeтa cи …

Новини
Нинова пита: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали, направете го официално с оставка

Функционират ли институциите в България? В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират сигурност на гражданите. Премиерът Борисов се скри и остави Валери Сименов да “управлява”, това пише в своя публикация във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя допълва: „Изпълнителната власт е в ступор. Къде …

Новини
„Труд“: В България на всеки два дни се появява по един нов милионер

Автор: Стефан Кючуков На всеки два дни се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лв. на депозит в банка. През второто тримесечие на годината банковите влогове на граждани с над 1 млн. лв. в тях нарастват с 45 броя и в края …