fbpx

Доц. Шиваров: Очаквам съществен ефект от ваксинационната кампания през второто тримесечие на 2021-ва

Новини
реклама

Снимка pixabay

Според имунолога, ако половината от населението на страната, което подлежи на ваксинация, се ваксинира – това ще бъде успех за кампанията. Той коментира, че 80% ваксинационно покритие не може да бъде постигнато, тъй като хората на възраст до 18 години не са предвидени за имунизация с ваксината против Covid-19.

„Очаквам съществен ефект от ваксинационната кампания едва през второто тримесечие на 2021-ва година“, каза пред БНР имунологът доц. Велизар Шиваров, началник на лабораторията по клинична имунологогия на болница „София Мед“, доцент в катедрата по генетика на Софийския университет.

 

„Не мога да си обясня настроенията в обществото срещу ваксината, но мага да кажа като лекар, който се занимава и с по-тежки заболявания, че при мен са идвали хора, които са готови на всичко, за да спечелят още няколко дни, месеци или година живот, готови да се подложат на всякакъв вид иновативна терапия. А нещо, което е доказано, че работи, преминало през много изпитания и се основава на повече от 150-годишен опит на човечеството, бива така отричано. Не го разбирам!“, коментира доц. Шиваров.

По думите му ваксините са върхът на превантивната медицина, за която толкова много се говори.

„Ако част от предразсъдъците се водят от политически пристрастия, ето една ситуация, в която виждаме, че всички велики сили разработват и прилагат ваксина срещу това заболяване. Така че и от тази гледна точка не мога да си го обясня“, добави той.

реклама

Имунологът подчерта, че и след боледуване от коронавирусна инфекция е добре да се постави ваксина, но от икономическа гледна точка е добре да се ползват ваксините за хора, които нямат защита, а ваксинирането на хора, изградили антитела след боледуването, да бъде, когато ваксините са по-широко достъпни:

 

„След 3 или 4 месеца след прекарано заболяване е добре този човек да се ваксинира, защото титърът на антителата му ще спадне“.

Имунологът обясни, че отговорът след ваксина е по-различен от имунния отговор след преболедуване.

„Първите ваксинирани са от преди 6 месеца и има публикации, че титърът на антителата им е висок. При голяма част от ваксинираните хора образуването на имунен отговор е по-добър като качество – от гледна точка на имунологичната памет, отколкото този, който се получава след преболедуване. Има научни данни, че това е така“.

По думите на доц. Шиваров трябва да бъдат осигурени възможно най-бързо достатъчно количество ваксини за хората, които имат нужда от тях.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Министър Ангелов: Не мога да разбера логиката на протеста. Протестират за какво?

реклама Кадър видео Нова ТВ „Озадачен съм от насрочения протест на ресторантьорите. Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният им проблем, който изтъкнаха е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги – министърът на труда …

Новини
Министър Ангелов подписа няколко заповеди за разхлабване на мерките

реклама Кадър видео Нова ТВ Потвърдено – учениците ще се върнат в клас на три групи – първи от 4 февруари в час влизат децата от 7, 8 и 12 клас. Две седмици по-късно, от 18 февруари, в училищата се връщат 5, 10 и 11 клас. Третата група – от …

Новини
6 мощни земетресения разтърсиха Южна Испания

реклама Снимка pixabay Най-мощните трусове са регистрирани късно вторник вечерта в района на Кулиар Вега (магнитуд 4,2) и Санта Фе (4 и 4,3). Около 6 земетресения са станали в района на град Гранада в Южна Испания – три от тях с магнитуд 4 и повече, съобщи Националният географски институт (ING). …