fbpx

Доц. Околийски, СЗО: До есента се очаква да има лекарство срещу Ковид

Новини
външна реклама

Кадър видео БНТ

Сега разработените ваксини предпазват и от новите щамове, така че са ефективни. При тестваните групи година по-рано, все още има много добро ниво на защита.

В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията, а е въпрос на време появата на нов патоген и сериозен вирус. Тази позиция изрази в „Денят започва“ по БНТ доц. Михаил Околийски, представителят на Световната здравна организация за България.

външна реклама

Според него трябва да се инвестира дългосрочно в общественото здраве.

В този План за развитие и устойчивост, с който имахме шанс да инвестираме средства за една бъдеща подготвеност за следващия патоген, за следващия сериозен вирус, защото е въпрос на време той да се появи, тези близо милиард, почти 700 милиона няма да се използват за това. В частта на този план за здравеопазване няма нищо за справяне с пандемията, има някакви други дейности, които не са свързани с общественото здраве. Разбрахме, че част от тях ще бъдат ревизирани от служебното правителство, но е нужно наистина да се обърне внимание на общественото здраве.

На въпрос защо се случва това повече от 75% от наличните ваксини по света да са в ръцете на 10 страни доц. Околийски заяви, че това е заради алчността на богатите страни, които имат достъп до финансови средства и не се вслушват в призивите на Световната здравна организация, а закупуват ваксини за тях самите.

По думите му е нужна повече солидарност, защото това, че някои държави нямат никакъв или имат само ограничен достъп до ваксини, касае всички ни.

Мандатът ни към този момент не предполага възможността за действия без разрешение на съответното правителство. Трябва да има много по-ефективен механизъм експертите на СЗО да могат да дават съвети. Трябва да се намери най-добрият механизъм за партниране, за да може отговорът при подобни пандемии да е много по-бърз и ефективен, обясни доц. Околийски.

Процентът на ваксинирани в световен мащаб все още е около 10 на сто, нужно е да е много повече, за да вървим с по-бързи стъпки към овладяване на пандемията, смята експертът.

 

Служебният министър на България се опитва чрез изследване на да установи каква е реалната защита сред медицинския персонал, което е много добре, категоричен е Околийски.

След това изследване може да се акцентира върху приетия план за действие, който включваше най-уязвимите групи, така че трябва да се стъпи на здрави данни, допълни той.

Във всяка една страна спецификите са свързани и с народопсихологията, и със знанията на хората, така се разгръща стъпка по стъпка една ваксинационна кампания, допълни Околийски.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Жената на майор Терзиев съобщи последните му думи по радиостанцията преди разбиването на Миг 29

външна реклама Кадър ВМС От 6-и клас искаше да стане пилот. Това беше неговата мечта. Това е най-честният човек, който познавам. Това заяви в ефира на Нова телевизия съпругата на загиналия пилот на МиГ-29 край Шабла майор Валентин Терзиев – Димитрина Попова. „Когато ми се обадиха да ми кажат за …

Новини
Алекс Петканова пусна снимки с детето си от болницата

външна реклама Снимка профил инстаграм Вчера Петканова тя качи на стори детска ръчичка със системи от болницата, след което всички се озадачиха какво се случва. Очевидно е, че това е ръката на малкия им син Габриел, но до последно Петканови не потвърждаваше това. Днес обаче тя отново качи снимка, на …

Новини
3-те милиарда от България за „Турски поток“ са пари на вятъра

външна реклама Снимка Пресцентър на МС Когато през 2019 г. започна строителството на газопровода „Турски поток“ през България, той беше представен от тогавашните управляващи като добра инвестиция, която ще бъде полезна за региона и не само ще бъде възстановена, но и ще донесе печалби за страната. И как иначе, при …