fbpx

Доц. Любомира Гломб: 5-6 дни след заразяване с COVID-19 човек вече не е заразен

Новини
реклама

Кадър видео Нова ТВ

Основният начин на разпространение на коронавируса остава респираторният – през носа и устата, донякъде и през очите.

Ако човек не се е разболял по време на 10-дневната си карантина, то той не е заразен, коментира в интервю за „Здравей, България“ по Нова ТВ, ръководителят на отдел „Вирусология” към Националния център за заразни и паразитни болести доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

 

„Има изследване, според което в стая 10 кв. м и височина 3 м, ако има двама души в помещението, единият от които е болен, симптоматично, вероятността другият да се зарази е след 80 минути. Това в случай, че в стаята има функционираща правилно вентилация”, заяви още доц. Гломб.

реклама

Безсимптомните са по-малките заразители, но няма гаранция на 100%. При Ковид има и т.нар. свръхразпространители, които тоделят голямо количество вирусни частици и заразяват много хора, добави тя.

Тя описа и друг експеримент, направен в домакинство, в което има един болен. Вероятността останалите членове да се заразят е 50%. 18% от тях ще са инфектирани безсимптомно.

Доц. Гломб коментира и разработваната в трета фаза ваксина на Pfizer, която според производителя е показала 90% ефективност. Според специалистката ваксината е много модерна, разработена на базата на РНК. „Аз съм оптимист за ваксините. Винаги обаче ще остане някакъв процент хора, който няма да покаже имунен отговор”, коментира още тя.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …