fbpx

Доц. Кунчев: Всички имунизирани влизат в е-регистър и ще получат сертификат

Новини
5
реклама

Кадър видео ФБ

В рамките на 24 часа всички, които извършват имунизации ще трябва да въвеждат данните за тях във въпросния портал, а след извършване и на втората имунизация, тъй като всички ваксини са с два приема, самата система ще генерира удостоверение за имунизация на лицето.

“Информационно обслужване” вече има разработен отделен модул към портала за COVID-19, където ще бъдат регистрирани направените имунизации. Самата система ще издава сертификат за имунизация, който може да служи за пътуване или друго. Ако в бъдеще има общоевропейски сертификат, той ще може да бъде приравнен и да служи за всички останали страни. Това заяви държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев в отговор на въпрос на БГНЕС по какъв начин ще се регистрира ваксинацията срещу COVID-19 чрез системата на електронно здравеопазване и предвиждали се издаване на електронен паспорт за имунизация.

Имунизацията върви с доста други съпътстващи дейности, една от тях е ефектът от нея – колко е напрегнат имунитетът, колко е продължителен, посочи доц. Кунчев.

Той разясни, че в рамките на 24 часа всички, които извършват имунизации ще трябва да въвеждат данните за тях във въпросния портал, а след извършване и на втората имунизация, тъй като всички ваксини са с два приема, самата система ще генерира удостоверение за имунизация на лицето.

Министър Ангелов отчете, че процентът на положителни PCR тестове е 26%, а на бързите антигенни тестове – 14%.

Отчитаме тенденция към намаляване на използваемостта на леглата, подчерта още той. 42% от леглата за неусложнени пациенти са заети. Най-много са заетите легла в Бургас – 62%, във Варна – 60%, както и в Ямбол, и в Русе. 41% от интензивните легла са заети, като най-много е процентът в София град.

Отчитаме това като изключително добра тенденция, отчете Ангелов.

Общият брой на заразен медицински персонал от началото на пандемията е 8661. Към момента положителните медици са 3311. В момента 176 медици има в лечебни заведения, от които 10 са в интензивни структури.

реклама

Доц. Кунчев отчете още, че България е на 17-то място в Европейския съюз и на 4-то на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост от COVID-19. Макар и по-бавно, намалява броят на хоспитализирани и починалите като по този показател за 14-дневния период България вече е на трето място в ЕС и продължава да е на първо място на Балканския полуостров.

Кунчев анализира, че макар бавно и колебливо, страната ни продължава да се движи надолу. 14-дневната заболяемост за периода от 7 до 20 декември в България е 425 на 100 000, което ни отрежда 17 място в ЕС и европейското икономическо пространство и 4-то място на Балканския полуостров.

Най-ниска заболяемост продължава да се наблюдава в област Кърджали със 149 случая на 100 000, а най-голяма е Варна – 626 души на 100 000. За София тя е 394 на 100 000.

Процентно намалява и положителността на направените тестове за COVID-19. Бяхме стигнали до 44-45%. Сега в някои от дните процентът падна под 30 и се движи между 25 и 30%, заключи Кунчев.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, който също участва в брифинга в Министерски съвет, съобщи, че се очаква през февруари – март да има одобрени 3–4 ваксини за употреба.

От своя страна здравния министър поясни, че се разработват бърз информационен канал, по който лекарите да получават синтезирана информация за всяка една ваксина. Ще направим и среща с всички български медии между Коледа и Нова година, защото само чрез медиите ние може да стигнем до всеки гражданин и да му дадем най-важната информация, каза още Ангелов.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...

Ще има ли изследвания за най добра поносимост към определен вид ваксина ,при положение че вече са няколко вида ?Благодаря , Весела Коледа !

Абе доц. Кунчев , я ми обяснете – как мога да се ваксинирам със Руската ваксина “ Спутник “ ??? Кога и къде мога да се ваксинирам ???
Очаквам Вашият отговор……

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Учените от БАН и проф. Кантарджиев препоръчват: Защитете от вируси домовете, магазините, моловете с UV лампа

реклама Кадър БНТ Бактерицидната UVC лампа има ефективност на унищожаване на микроорганизмите от 99,9%. Вече почти година живеем с невидимата заплаха наречена Ковид-19. За това време научихме, че дистанцията и добрата хигиенаса първите и най-основни правила, за да се пазим от вируса. Но когато въздухът е наситен с него, например …

Новини
Удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април

реклама Кадър видео ФБ Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките. Това стана на свикано извънредно правителствено заседание. По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове премиерът Борисов изиска от здравния министър да проведе …

Новини
От асоциацията на професионалистите по здравни грижи с гневен отговор към Ицо Хазарта

реклама Снимка лого БАПЗГ и кадър БТВ Интервюто на Ицо Хазарта пред Цветанка Ризова провокира Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи да изрази своето мнение, безпокойство и категорично несъгласие с думите му, което съобщиха в позиция до медиите, пише новини.бг. В национален телевизионен ефир той каза: “Навремето един европейски …