fbpx

Доц. Кунчев: Всеки месец ще има доставки на ваксини у нас

Новини
реклама

Кадър видео БНТ

Предстои да се даде разрешение на ваксини от поне още 5 фирми – засега „Модерна“ и „Астра Зенека“ очакват „зелена светлина“, като датите са на 6-ти за „Модерна“ и до края на месеца за „Астра Зенека“. Това обясни в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

С втората пратка ваксини у нас пристигат 25 000 дози. Така ще можем да започнем да имунизираме хората в домове за възрастни хора и учителите.

Той подчерта, че всеки месец ще има доставки на ваксини у нас, като такива ще бъдат осигурени за цялото население.

 

ЕК има вече план за помощи за Западните Балкани, ако останат излишни ваксини. Така че, ще можем да ги продаваме и на други страни, категоричен е доц. Кунчев.

До края на този месец ние ще започнем много по-широка, по-масова имунизация, допълни той, като съветва желаещите са се обърнат към личните си лекари за информация.

Според доц. Кунчев е възможно, но малко вероятно първите ваксинирани да нямат имунитет през лятото. Всички компании работят за максимално удължаване на имунитета на ваксините, подчерта здравният инспектор.

реклама

Цената на ваксините за България възлиза на около 300 милиона лева. Целта е всички граждани да имат достъп до тях, включително и неосигурените. Имунизираният пази преди всичко себе си, но и всички останали, обясни доц. Кунчев.

 

Решението да отворим училищата за учениците в началните класове беше много трудно, натиск имаше и от двете страни. Решихме го, защото тази група деца и като носители са по-малък фактор, каза доц. Кунчев.

На въпроса дали е възможно в училище да се върнат и децата от горните класове, той заяви, че ако има намаляване на новозаразените, може да се ускори този процес – аз лично се съмнявам, но нека все пак да видим цифрите, допълни доц. Кунчев.

 

Относно разхлабването на мерките, той заяви – до средата на януари ще видим какво се е случило по празниците, но моето впечатление като цяло е, че се спази един приличен режим на мерките и няма да има взривоподобно увеличаване на новите случаи.

Трендът вече определено е надолу и не само на заболяваемостта, но и на приетите в интензивни отделения и смъртните случаи, категоричен е държавният здравен инспектор.

Има много глобени за неспазване на карантината – стотици граждани. Има и за неносене на маски и неспазване на други правила, каза още доц. Кунчев.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …