fbpx

Доц. Кунчев не изключи напълно нов локдаун

Новини
външна реклама

Кадър видео БТВ

Ще имаме много сериозни проблеми като не се ваксинираме. Хората ще почнат да отменят конгресни прояви, културни, спортни събития. Ще повлияе много сериозно на туризма – като имаш 5-6 места с близки цени, ще отидеш там, където е най-безопасно от гледна точка коронавирус.

„Зависи от организацията на работа. Конгреси, театрални постановки, спортни събития – когато хората са на едно място, логично е да се влиза със сертификат. Ако не, трябва да се спазват други мерки – отстояние, носене на маски. Тези ограничения няма да важат при сертификат.“

външна реклама

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Засега няма епидемични взривове в училищата, твърди Кунчев. Много е рано да се каже стигнали сме до пик на заболеваемостта, добави той пред bTV.

Всичко е възможно – така доц. Кунчев отговори може ли да има нов локдаун. Това не значи 100 процента на всичко и навсякъде – може първоначално да е по области, по сектори. Ако масово се мине на заболеваемост от 500 на 100 000, това много ще затрудни здравната система, предупреди здравният инспектор. Същевременно той не побърза да говори как има твърде малко официално регистрирани случаи и това изкривява картината. Но и предупреди, че е много опасно да се правят тестове само вкъщи и да няма официална изолация на контактни лица.

Трета доза – бустерна доза

Въпрос на национално решение е дали да има трета или бустерна доза, но засега не е необходимо. Огромният процент хора изграждат защита за поне една година, вероятно и две, а може и повече, но има и хора, които не изграждат такъв имунен отговор. Могат ли да си сложат трета доза и хора извън препоръките на Експертния съвет – би следвало да има тест и да се види какво е нивото на хуморалния имунитет (антитела) и клетъчния имунитет, по думите на националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев беше категоричен – ако работиш в среда, в която си изложен на по-висок риск от зараза (като лекари), тогава третата доза е препоръчителна. Самият национален здравен инспектор се готви да си направи трета доза, но нямало да си прави изследвания.

Кунчев отново повтори какво е трета доза и какво е бустерна доза. От научна гледна точка има разлика, но и в двата случая те имат една цел – засилването на антителата, така че да не се допусне изобщо заразяване с КОВИД, по думите на националния здравен инспектор.

Всеки, който си направи трета доза, вече ще бъде вписван в Единния информационен портал, каза Кунчев. И предупреди, че никой не знае какво ще стане след година – ако се появи нов щам на коронавируса, новите ваксини, включително за трета доза, ще са модифицирани и това е записано в договорите за доставка с България.

Обикновено починалите ваксинирани са хора във висока възраст, с много заболявания, уточни доц. Кунчев. Има и хора, които тежко са изкарали КОВИД и това пречи да изградят имунен отговор, добави той.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Между 5 и 15 години затвор очакват капитана на „Вера Су“ и помощника му

външна реклама кадър Нова телевизия Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо капитана и втория помощник-капитан на заседналия товарен кораб Вера Су. Двамата обжалваха наложеното от Добричкия окръжен съд „задържане под стража“ пред горната инстанция, съобщиха от пресцентнъра на апелативния съд. Хайдар Е. и Кемал А. са привлечени …

Новини
Пирати откраднаха и пуснаха в интернет най-чакания филм на годината

външна реклама кадър: bTV В ранните часове на неделя по много пиратски сайтове се появи копие на най-очаквания филм за тази година – „Дюн“. Мащабната продукция по класическия роман на Франк Хърбърт е един от най-амбициозните кино проекти в последно време и официалното ѝ пускане по екраните и официалните стрийминг …

Новини
Доц. Ангел Кунчев е обявен като лекарят на годината

външна реклама кадър БНТ Доц. д-р Ангел Кунчев е „Лекар на годината 2021“, обявиха от БЛС. Главният държавен здравен инспектор ще получи престижното отличие за активната му позиция и работа, предаде Нова телевизия. В Деня на българския лекар – 19 октомври предстои да бъдат връчени традиционните награди на Български лекарски …