fbpx

Доц. Кунчев: Четирима от Занзибар са положителни, проверяват за нигерийския щам

Новини
външна реклама

Кадър видео БТВ

Заради популярната дестинация в Африка Занзибар, българските власти решиха да наложат карантина на туристите, които се прибират у нас. Причината е, че там върлуват щамове, които са по-вирулентни и протичат по-тежко. Доц. Кунчев даде пример с Белгия и Испания, където южноафриканският и нигерийският щам са внесени от Танзания.

Четирима души от предпоследния полет от там са дали положителни проби за коронавирус. Те са били установени с бързи антигенни тестове. Предстои да им се направи PCR и при съмнение – изследване да се види с кой щам са заразени. Притесненията са да не е с нигерийския, който е особено заразен. Това разкри главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

външна реклама

Здравният инспектор бе запитан защо българите, пътували до Занрибар, се тестват отново за коронавирус на 10-я ден вместо на 3-ия или 4-ия.

„Идеята е да имаме 100-процента сигурност, че тези хора не са носители на вируса. Това може да стане 3-4 ден, но може и да не стане. Ние искаме след падане на карантината да имаме един отрицателен резултат“, аргументира решението доц. Кунчев.
В студиото на бТВ доц. Кунчев потвърди, че има забавяне на доставките на коронавируса. Той обаче смята, че принципът за пропорционално разпределение на ваксините е правилно.

Доц. Ангел Кунчев каза, че спирането на ваксинацията не е политически въпрос, а експертен. По думите му до 10-ия ден трябва да имаме уверението за безопасността на АстраЗенека. Именно с тази ваксина е била ваксинирана и жената от Стамболийски, която почина часове след първата игла.

„Ваксинацията е това, което ще ни спаси. Ще имаме едно спокойно лято“, изрази надеждата си доц. Кунчев.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …