fbpx

Доц. Кунчев: Ако вдигнем ли мерките ефектът ще бъде поразителен, ще напълним болниците

Новини
реклама

Снимка профил ФБ

До края на седмицата трябва да се реши какво ще правим с мерките. Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки и кажем: „юруш на празниците – събирайте се, пазарувайте, обикаляйте, ходете в ресторанти“, ефектът ще бъде поразителен – в средата на януари ще напълним драматично болниците, а броят и на болните, и на смъртните случаи ще нарасне значително.

За това предупреди държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на онлайн уебинара „Масовите имунизации – ключ към преодоляване на COVID-19 пандемията и предпазване от опасни заразни заболявания“, пише news.bg.

 

Той посочи, че от една страна е явното желание на властта мерките да бъдат отхлабени, но от друга, цифрите показват една започваща тенденция на оптимизация, едно плато, леко намаление на новите положителни случаи на заболели.

По думите му в последните дни намалението започва леко да се усеща и при натиска върху болниците – приемът се е ограничил. В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения, подчерта Кунчев.

Той отчете, че нещата с епидемията се развиват много динамично, но изрази удовлетворението си от приетия национален ваксинационен план. Ще се работи с 6-7 ваксини срещу COVID-19, в 5-6 фази, което води до неимоверно тежки логистични проблеми пред цялата система, която и без това вече е толкова уморена. „Не знам вече откъде да изстискваме от хората. Но това ни е работата, ще продължим да го правим“, увери здравният инспектор.

реклама

Ангел Кунчев отбеляза, че няма някаква драматична промяна. Много внимателно следим какво се случва в България и в Европа. Данните са противоречиви, призна той.

Към вчерашна дата в страните в Европа средният процент на промяна за двата 14-дневни периода е 4.5%. Общо за Европа има едно започващо покачване на броя на случаите. За този период в България отчита минус 4.8%, посочи Кунчев.

Ако човек иска да бъде оптимист, ще каже „всичко е точно“. Обаче ние намаляваме за първи път, а това става на фона на някои други намаления, като минус 25.7% в Исландия, минус 19.4% в Гърция, минус 20.1% в Италия, минус 19.1% в Унгария, минус 18.6 в Испания, изброи Ангел Кунчев и обобщи: Има страни, които бележат доста по-сериозно намаляване.

В същото време има и страни със значителен ръст – в Дания той е 70%, в Кипър – 28%, в Литва – 29%, в Холандия – 46%, в Словакия – 47%. Картината е разнообразна, като в голяма степен зависи от това каква държава какви мерки прилага, каза още доц. Кунчев.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дават по 500 английски лири на заразени, които спазват карантината

реклама Снимка pixabay Плащането на хората за самоизолация може да струва на правителството до 453 милиона британски лири на седмица, което е 12 пъти повече от стойността на сегашните схеми за финансова подкрепа, се казва още в документа. Кабинетът също така иска да овласти полицията да проследява нарушителите на карантината, …

Новини
Какво трябва да знаем при извозването на опасни товари?

реклама Почти навсякъде ние се намираме в близост до опасни отпадъци, понякога дори и без да подозираме. Много субстанции, вредни и токсични за природата, избухливи, запалими и други, могат да нанесат тежки материални щети, наранявания или натравяния, ако не се обезвреждат правилно. Това могат да са, например, офис техника, батерии, …

Новини
Лиляна Павлова: Очакват се до 800 милиона евро ново финансиране за малки и средни предприятия

реклама Снимка профил ФБ Това обяви вицепрезидентът на ЕИФ Лиляна Павлова в социалната мрежа. Министерството на икономиката на Република България и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) се договориха да засилят мерките, помагащи на малкия бизнес да овладее въздействието на кризата COVID-19, като използва приходи от инициативата JEREMIE, която беше съфинансирана от …