fbpx

Доц. Гломб: Най-притеснителен е нигерийският вариант на вируса

Новини
външна реклама
кадър и видео: Нова телевизия
Британският вариант на коронавируса се е наложил в страната и това вече е доказано. Около 75% от пробите, събирани преди две седмици, са с британския вариант на COVID-19, съобщи по Нова телевизия ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб. очаква се в следващите проби процентът да бъде и по-висок.

„Дистанцията от 1,5 м е препоръчително разстояние, което статистически показва, че вероятността да се заразим е по-малка. Такава обаче винаги има. Хората си представят, че когато си направят ваксина, като преболедуват и като спазват мерките, това е като някакъв скафандър около тях, който ги пази. Да, той ги пази в 90-95% от случаите, но винаги има възможност вирусът да пробие защитата”, допълни експертът.

Южноафриканският вариант на коронавируса доц. Гломб по-скоро го няма в България. Въпрос на време обаче било в страната да влязат всички варианти.

„От всички, циркулиращи в глобален мащаб варианти, нигерийският е най-притеснителен. Точно към него неутрализиращите антитела, които се образуват в резултат на преболедуване и ваксиниране, са с най-малък афинитет”, коментира доц. Гломб. Дали ще се наложи и трета доза от ваксината заради нигерийския вариант на коронавируса, все още не е ясно, но фирмите производители вече работят за преправяне на препаратите си.

външна реклама

„Необходими са изследвания, за да се докаже дали коригираната ваксина ще произведе достатъчно на брой антитела срещу новите варианти”, коментира специалистът.

Доц. Гломб разясни и защо в страната го няма сезонният грип. „Това е познат феномен. Когато започва грипният сезон, имаме доста вируси – A, B. Докато накрая един взима връх и става доминиращият. Сега наблюдаваме същото. Коронавирусът взе връх – той е прекрасно адаптиран към нас. Той се чувства екстра сред нас”, добави тя.

 

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …