fbpx

Доц. д-р Мария Стаевска: Или стоим в къщи или се ваксинираме

Новини
9
реклама

Кадър видео БНТ

Трябва да направим избор – дали да дойде вирусът, или да го срещнем под формата на ваксина, която да стимулира имунната ни система да си изгради защита. Във всички случаи ваксините срещу коронавируса ще помогнат. В това увери алергологът доц. д-р Мария Стаевска от Александровска болница в сутрешния блок на БНТ.

Тя е изненадана от крайното мнение за ваксината, но според нея не би трябвало да има притеснения от нейното поставяне. Главоболието е най-честият страничен ефект на лекарствата и ваксините, може да има болка при боцването на ваксината, леко зачервяване, сърбеж, повишаване на температура – но това били нормални странични ефекти, когато човешкият организъм се сблъсква с нещо чуждо, обясни алергологът.

Доц. Стаевска определи като неоснователни страховете на хората. Другият вариант е да стоим затворени и да съсипваме икономиката. Съвременният човек е спокоен, тъй като сме забравили, че инфекциозните болести съществуват, именно благодарение на ваксините, обясни тя и напомни голямата смъртност от преди век сред децата.

 

Тя отхвърли твърденията, че ваксината е тествана само върху млади хора, тъй като се в протокола се изисква да има както млади, така и възрастни хора, както мъже, така и жени. Доц. Стаевска призова да спазваме мерките с носенето на маска, дезинфекция и дистанция, но въпреки това да не се отпускаме, защото всяко едно отпускане води до ново повишаване на заразените.

реклама

Доц. Стаевска изтъкна, че коронавирусът е като руска рулетка и напомни, че и млади хора са починали, а и деца са загубили битката с вируса в България. Според нея човек може да се зарази, ако е ваксиниран, защото не са изградил достатъчен имунитет, но това са около 5% от хората. „В най-добрия случай ваксината ще ни действа за дълъг период. Най-лошият е да трябва да се ваксинираме всяка година както срещу грип“, разкри експертът.

По думите ѝ най-доброто се направи – ваксините да са безплатни, да има фургони за тестване, но е трябвало и PCR тестовете да бъдат безплатни.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...

Грешката е тази, че против ваксината се изказват и лекари и това предизвиква недоверие у хората. Често пъти, в социалните мрежи се публикуват мнения на чуждестранни капацитети и с това още повече се подсилва недоверието. И не на последно място българският народ не вярва на медиците, защото допусна безотговорно лошо отношение към болни и от това пострадаха болни, които почнаха в ли ейки, пред болници, по стълбищата на болниците. Дисциплината е на много ниско ниво и от двете страни!

Абсолютно съм съгласна с Вашия коментар!Без никаква забележка!

Ас не мога да разбера ни е без туй не се ли раждаме с имунитет стига стия глупости уж който иска пък дефакто по хитрия начин принуждавате хората ами който иска да си бие ваксината ас не разбирам защо който не си бил ваксина зазтрашават другите дето са си били ваксината на ли са се ваксиниране няма да ги хване болеста

Абе тая пача да хване да се хвърли отнякъде!! Ако човек си има имунна система не му трябва ваксина! А ако няма и пет ваксини няма да го спасят! Айде аман от измислени лекари да ни убеждават колко е полезна ваксината! Естествено че има недоверие в лекарите, те за нищо не стават…

Ти,ако искаш може и да те замразят докато премине този бум и после ,ако искат да те размразят ,ама хората трябва от нещо да живеят глада е по- силен от болестта в случая.

Веднъж съм си правила противогрипна ваксина, когато ни предложиха безплатно да се ваксинираме всички желаещи в предприятието. От моя отдел от 15 човека, само един колега не се ваксинира. Резултата беше, че скоро всички бяхме болни и само неваксинирания колега не се разболя.

9 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Юношеският национален отбор на България взима играч на ЦСКА

реклама От ЦСКА 1948 се похвалиха с повиквателната на своя футболист Александър Димитров за сборния лагер на юношеския национален отбор на България. Те сториха това в клубния си сайт. Лагерът ще се проведе от 25 януари до 6 февруари в Анталия, Турция, като бранителят ще пътува директно от Алания, където …

Новини
Следващата седмица решават за връщането на учениците в училище

реклама Снимка МОН Ще се решава и на какъв период ще се редуват учениците в училище и на онлайн обучение. „Ако е на повече седмици, повече време ще трябва да стоят останалите в електронна среда. Ако пък е твърде кратко на децата им трябва време за превключване и адаптация. Така …

Новини
Отвара с локум и мента почиства дихателния път като прахосмукачка и изхвърля секрета от дробовете

реклама Снимка pixabay В сезона на вирусите и в условия на пандемия, важно е да се погрижим за подсилване на имунната си система. Но въпреки всички мерки все пак инфекцията може да се появи и да затрудни дишането, както и да се появят и други проблеми, като засилено отделяне на …