fbpx

Доц. Чорбанов: Ваксините не са тествани върху рисковите групи

Новини
реклама

Кадър видео БТВ

„Паниката изключително тежко влияе на имунната система. Всички ние сме позитивни например към херпес вируса, при някои хора никога не се изявява, при други – той се изявява всяка седмица. Той избива при рязък стрес. Не трябва да се прекалява с имуностимулантите, защото може да има отрицателна реакция на организма“.

По отношение на ваксините срещу COVID-19 трябва да се подхожда рационално, а не емоционално. Това заяви пред бТВ имунологът от БАН доц. Андрей Чорбанов. Той посочи, че разпространението на COVID-19 ще бъде ограничено и по естествен път, но с имунизации този процес ще бъде по-бърз.

„При огромен процент хора вирусът няма да бъде детектиран, защото те имат много добра имунна защита. Между 38 и 50% от хората имат изключително високо ниво на Т-клетъчна защита. Това означава, че тези хора никога няма да се разболеят от вируса“, посочи имунологът.

Доц. Чорбанов обясни, че антителата при излекуваните пациенти често имат негативно действие. Той посочи, че в много малко болници в световен мащаб се лекува с кръвна плазма. „Смята се, че антителата могат да бъдат проводник на вируса и да попаднат в клетки, които не трябва. Т-клетъчният имунитет е това, което ни защитава“, обясни експертът.

Имунологът заяви, че ако ваксината е добра, тя ще създаде въпросния Т-клетъчен имунитет. Той посочи, че твърдо застава зад ваксино-профилактиката.

„Дали одобрените от ЕК ваксини са добри – не знаем. И не знаем заради начина, по който бяха проведени клиничните изследвания. Това е безпрецедентно по методология, смущават ме кратките срокове, в които бяха проведени тестовете. Научната общественост се притеснява, че няма научни данни за тези ваксини. Резултатите се утвърждават върху протоколи. Проблем е изборът на тестови групи – „Модерна“, „Пфайзер“, „АстраЗенека“, никой от тях не тества ваксината върху такива целеви групи, които са най-уязвими от вируса – бременни жени, деца, възрастни хора. Групите са основно млади и здрави хора“, каза още той.
Доц. Чорбанов допълни, че няма как да има лоши резултати от тестовете на препаратите, когато те се прилагат на тази група хора. Според него това поставя под съмнение ефективността на ваксините.

реклама

„Младите и здравите рядко загиват от вируса. Обикновено при тях или има получаване на страшно голям вирусен товар от многократна среща с вируса, или имат генетични предпоставки. От 3 до 5% от населението в света не реагират на ваксини или инфекции – нямат траен имунитет. Затова има повторно заразени“, обясни имунологът и допълни, че е ваксината срещу ебола е пусната на пазара след 5 г. на тестове.

Той коментира, че тестваните в момента препарати имат допустимите странични реакции, но въпросът е дали ще се появят и други при прилагането им на рисковите групи.

По думите му дори той се страхува от вируса и е неразумно да се отрича съществуването му. Доц. Чорбанов призна, че дори да се спазва дистанция, да се носят маска и да има честа дезинфекция – това не предпазва на 100% от среща с вируса. Според него има научни доказателства за връзка между стреса и имунния отговор на организма.

 

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
До 1 януари 2027 г. всички водомери и топломери вече трябва да са дистанционни

реклама Снимка pixabay Абонатите няма да сменят веднага уредите си, но когато срокът им изтече или се развалят, ще трябва да се подменят с нови, които да позволяват дистанционен отчет. Така до 1 януари 2027 г. всички водомери и топломери вече трябва да са сменени с дистанционни, предвиждат промените. Всички …

Новини
Юношеският национален отбор на България взима играч на ЦСКА

реклама От ЦСКА 1948 се похвалиха с повиквателната на своя футболист Александър Димитров за сборния лагер на юношеския национален отбор на България. Те сториха това в клубния си сайт. Лагерът ще се проведе от 25 януари до 6 февруари в Анталия, Турция, като бранителят ще пътува директно от Алания, където …

Новини
Следващата седмица решават за връщането на учениците в училище

реклама Снимка МОН Ще се решава и на какъв период ще се редуват учениците в училище и на онлайн обучение. „Ако е на повече седмици, повече време ще трябва да стоят останалите в електронна среда. Ако пък е твърде кратко на децата им трябва време за превключване и адаптация. Така …