fbpx

Доц. Ангел Кунчев: Ще отворим моловете, училищата и други, когато заразените паднат под 200 на 100 хиляди

Новини
реклама

Кадър видео Нова ТВ

„Ако задържим тенденцията и паднем под 200 случая на 100 000, може да се отворят някои училища, молове и други обекти. Специално от моловете са ни обидени, но ние не ги затваряме, защото има магазини, а защото хората се събират и пият кафе. 2021 г. ще е годината на основателната надежда. Според мен хората ще се имунизират, защото видяха, че няма опасност от ваксините“. Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова ТВ.

„След първата доставка на ваксината на Пфайзер имаме 4 500 колеги, които са имунизирани. На 4-и януари очакваме значително повече ваксини. Пратката ще е от 20 000 броя. След това ще започнат доставки на седмична база, но вече със самолет, а не с камиони. До края на януари ще получим и ваксината „Модерна“. От „Пфайзер“ ще имаме по 150 – 200 хил. ваксини месечно. Имаше колеги, които са разочаровани, че не успяха да се имунизират. Вчера говорих с колеги от Албания, които искрено ни завиждат, че тук вече сме започнали имунизацията, но това е предимството да сме в елитния клуб“.

„Успоредно с лекарите започваме да имунизираме старческите домове, а след това постепенно включваме и учителите. Малко е рано. Хората остават с впечатление, че още другата седмица ще ги извикаме. Ако има желаещи, до лятото можем да стигнем до 2 млн. ваксинирани. Единственият начин да се справим с това зло е имунизацията. Надявам се да стигнем заветното число от 70-80% с имунизация“, каза още експертът от Националния оперативен щаб.

реклама

„Когато шегите са добронамерени, няма лошо. Щеше да е проблем, ако с микробуса (на известна марка кренвирши – б. на ред.) имаше проблем при транспортирането на ваксините. Защо да не ползваме тази техника, с която разполага тази фирма? В САЩ камиони, които разнасят риба тон, возят и ваксини“, коментира доц. Кунчев.

„В момента лимитиращият фактор не са политическите решения или парите, а хората. Как да се поеме цялата работа, ако нямаш ресурс? Ако едно общество прецени кой му е най-нужен, инвестира това. Определено лекарите трябваше да са ни по-нужни преди това. През лятото вече ще има набор от ваксини и човек ще може да си избира. България е получила точно толкова ваксини, колкото и другите страни спрямо броя на населението – 1,55%. Балансът е много труден. Ако питате епидемиолозите, щяха да ви кажат, че трябва да затворим всичко, но къде остава икономиката? Получавал съм имейли от хора, които ми пишат как сме им съсипали живота и сме ги оставили на улицата. Ние обаче не работим със заболяване, при което може да се прогнозира всичко. Реагираме както останалите страни. Ние не знаем дори дали ще имаме грипна епидемия. Както виждаме, досега я няма“, допълни доц. Кунчев.

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
От пътна полиция предупреждават: Глобите се плащат само по сметка, посочена във фиша

реклама Снимка piuxabay Не се допуска заплащане на глоба чрез пари в брой на мястото на извършване на нарушението или проверката предупреждават от Пътна полиция. На сайта им е качена информация как става плащането на глобите, както и списък на най-често допусканите грешки при попълване на документите. Как могат да …

Новини
Заведенията отварят след 20 февруари

реклама Снимка pixabay На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването между ресторантьори и ресорни министри съгласие не е постигнато. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение от наша страна, заяви Ричард Алибегов пред журналисти, пише …

Новини
При виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайници веднага вземете мерки

реклама Снимка pixabay Много признаци показват, че артериалното налягане не е в норми. Атмосферното налягане, емоциите, температурите на въздуха и други външни условия могат да му повлияят да падне или да се вдигне. Виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайниците – всичко това е, че кръвното ви е …