fbpx

Доц. Андрей Чорбанов: Предложените мерки няма да помогнат

Новини
реклама

Кадър видео БТВ

По негови оценки предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%, тъй като тази инфекция се предава по въздушно-капков път. Микробиологът прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещне с вируса, като много дори няма да разберат, посочи пред БТВ доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН. Според микробиологът достатъчно европейски държави вече са въвели пълен „локдаун“ и въпреки това показателите им не са променени драстично.

Той се спря на Франция, Испания и Великобритания, където заболеваемостта е изключително висока въпреки мерките и Швеция, където цифрите са доста по-оптимистични, но строги ограничения няма.

„Познавам много лекари на първа линия, които до един подкрепят моето мнение. Идеята, че едно такова затваряне ще спре контактите между хората е наивно“, заяви ученият.

реклама

 

„Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър“, изтъкна проф. Чорбанов и добави, че здравната ни система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията.

Относно ваксината той обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора.

„Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, уточни микробиологът.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алибегов: Протест ще има! Отваряме на 1-ви февруари с или без позволение

реклама Кадър видео БНТ Ние ще отворим на 1 февруари дневните заведения и протест пред Министерски съвет утре от 12:00 часа ще има Протест на заведенията, които членуват в двете организации Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, все пак ще има утре пред Министерски съвет. Това …

Новини
„Барселона“ има над 1 млрд. евро дългове

реклама Кадър видео Нова ТВ Футболният „Барселона“ е пред финансов колапс. Според медиите в Испания дълговете на каталунците надхвърлят 1 милиард евро, а над 700 милиона от тях трябва да бъдат върнати в краткосрочно бъдеще. До 30 юни тази година каталунците трябва да погасят 266 млн. евро. Сред тях са …

Новини
Контролата Лудогорец – Зенит пропада заради Ковид-19

реклама Снимка ludogorets.com Лудогорец ще играе срещу БАТЕ (Борисов) в последната си контрола на лагера в Белек. По програма двубоят на 4 февруари трябваше да е срещу Зенит, но поради проблеми в руския тим, свързани с COVID-19, се налага промяната. Зенит въобще няма да пристигне в Турция, а ще остане …