fbpx

До 8 години затвор предвиждат промени в НК за измама с пенсии и обезщетения

Новини
1
реклама

Снимка вихрогон.бг

От 2 до 8 години затвор и глоба до 5000 лв за всеки, който с неверни документи получава суми за пенсии или обезщетения от бюджетите на ДОО и НЗОК. Увеличават се и правомощията на длъжностните лица на НОИ, като те ще имат право да изескват данни и документи от “Гранична полиция” и “Национална полиция”.

 

В чл. 256 от НК се предлага всеки, който чрез неистински, преправен или документ с невярно съдържание получи от бюджета на Държавното обществено осигуряване или от бюджета на НЗОК неправомерно сума в големи размери или даде възможност на друго лице да получи такава, да се наказва с лишаване от свобода от две до осем години. Същият подлежи и на глоба от хиляда до пет хиляди лева, така, както това вече е предвидено по отношение на злоупотребите с държавния бюджет.

През годините са констатирани опити за неправомерно получаване на средства от фондовете на ДОО и на НЗОК чрез използване на фалшиви документи.

реклама

В тези случаи от НОИ са сезирали компетентните органи, но в по-голямата част прокурорските преписки са приключени с отказ за образуване на досъдебно производство. Причината е, че бюджетите на ДОО и на НЗОК не са част от държавния бюджет, а са самостоятелни и се приемат по специален ред, пише в мотивите на законопроекта.

Други промени в Кодекса за социално осигуряване са свързани с проверките, които НОИ прави при съмнения за злоупотреби с пенсии и обезщетения. Те предвиждат длъжностните лица в НОИ да изискват от Главни дирекции “Гранична полиция” и “Национална полиция” данни или документи за осигурени лица, преминали през държавните граници на страната. Въвежда се срок, в който НОИ може да спре изплащането на обезщетението или пенсията, докато трае проверка за нередности. Предлага се спирането да е до приключване на проверката, но за не повече от 6 месеца с оглед на защитата на правоимащите лица.

реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …

Новини
Ева Веселинова обяви щастливо събитие, ще става майка на близнаци

реклама Снимка профил инстаграм Това сподели самата тя с последователите си в профила си в инстаграм. От снимката личи, че щастливото събитие не е далеч. „Най-хубавият подарък тази година – вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен …

Новини
Галерия: Борисов готви чистка в редиците на ГЕРБ, Караянчева и Пламен Нунев на мушката

реклама Снимка профил ФБ Радикалните промени в партията се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента и събират повече негативи, отколкото позитиви. Сред тях били и хора, считани за едни от най-приближените до премиера, пише в новия …