fbpx

Днес рожден ден има известният наш кардиолог проф. д-р Иво Петров

външна реклама

Проф. д-р Иво Петров е роден на 18 март 1965 г. Той е български кардиолог и ангиолог, преподавател, иноватор и пионер в областта на ендоваскуларната терапия в България, регулярен лектор на годишните издания на множество световни професионални научни конгреси и семинари. Председател е на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, член е на управителния съвет на Международното дружество на ендоваскуларните специалисти, почетен член на Американския колеж по кардиология и на Европейското кардиологично дружество, член на Българското дружество по интервенционална кардиология, Националното дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и нагиология. Член на Латиноамериканската асоциация на интервенционалните кардиолози, Аржентинското дружество на инвазивните кардиолози, Испанската асоциация по кардиология и Българския лекарски съюз. Член на експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването на България, медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център.

Специализира инвазивна кардиология и радиология в Института по кардиология и сърдечно-съдова хирургия към Фондация Фавалоро в Буенос Айрес, Аржентина. Защитава специалност по “Инвазивна Кардиология и радиология” към Асоциацията на интервенционалните кардиолози в Аржентина.

Мъж на годината за 2018 г. според класацията на Дарик радио. Нoминaциятa е за първото в света цялостно ендопротезиране на аорта. Уникалната манипулация е отразена с научна публикация в едно от най-престижните начуни списания за кардиология в света – Journal of the American College of Cardiology.

външна реклама

За същия клиничен случай проф. Петров и неговия екип получават голямата награда на вестник Капитал за 2018 г. в класацията „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

Чете лекции в Америка, Африка, Азия и Европа, полиглот, владее отлично френски, испански, английски и руски език.

Проф. Иво Петров има двойно гражданство – българско и аржентинско (баща му е четвърто дете на земеделец емигрант в Аржентина).

В периода 2006-2012 оглавява клиниката по кардиология, ангиология и електрофизиология към Аджибадем Сити клиник Болница Токуда. От 1992 до 2004 г. година работи Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Екатерина“. Има три специалности – вътрешни болести, инвазивна кардиология и радиология и ангиология. Има магистратура „Обществено Здраве и здравен мениджмънт“ в Медицинския университет – София. От 2018-та е професор по кардиология в Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Иво Петров е първият инвазивен кардиолог в България, който имплантира ендопротеза при аортна аневризма. Извършва първата процедура каротидно стентиране – при запушване на съдове на мозъка, превенция на инсулт. През 2018 г. извършва първата у нас операция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент с митрална недостатъчност.

Първият му учител е проф. Юлия Джоргова, ученик и на проф. Чирков. През 1998 г. с проф. Джоргова заминават за Рио Де Жанайро. На една от лекциите проф. Петров се запознава с проф. Рене Фовалоро (повече 15 г. директор на Кливланд Клиник – една от най-авангардните болници в света).

Rene Fovaloro го кани да специализира в откритата от самия него болница за сърдечно-съдови заболявания в Буенос Айрес, в която годишно се правят по 100 трансплантации. Проф. Иво Петров специализира инвазивна кардиология и радиология в Института по кардиология и сърдечно-съдова хирургия в Буенос Айрес от 1999 г. до 2001 г.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ако властите позволят, ще пуснат 10 000 зрители на мача за Купата на България

външна реклама илюстрация Pixabay От ПФЛ обмислят да пуснат поне 10 000 зрители на Националния стадион за финала за Купата на България на 19 май между ЦСКА и Арда. За целта обаче е необходимо държавните власти в лицето на здравното министерство да позволят завръщането на публика на трибуните, съобщи Gong.bg. …

Новини
Томислав Дончев: Може да не ми е дошло времето да съм премиер. Или да е минало

външна реклама кадър bTV Проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно, заяви Томислав Дончев, заместващ премиера в оставка по bTV.  Може да не …

Новини
Д-р Симидчиев: Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни

външна реклама кадър БНТ Броят на диагностицираните с COVID-19 е по-голям, проблемът не е решен. Два пъти по-бавно върви ваксинацията на България в сравнение с другите страни. Ваксините са единственият начин, по който устойчиво можем да решим проблема. Необходима е устойчива ваксинация на най-рисковите групи. Това заяви председателят на здравната …