Днес рожден ден има Богдана Карадочева

реклама

Богдана Иванова Карадочева-Димитрова е родена е на 19 юли 1949 г. в София. Кариерата ѝ започва, когато е на 14 години. През 1965 г. става солистка на „Студио 5“. Същата година осъществява първия си концерт и първия си запис („Тази вечер аз съм хубава“). Талантът ѝ е признат и международният успех не закъснява: първа награда на Международния фестивал за забавна песен в Сочи, Русия (1967).

Голямото ѝ признание идва на фестивала „Златният Орфей“ през 1969 г. За първи път Голямата награда в Международния конкурс за изпълнители е спечелена от българска певица, а председателят на журито Бруно Кокатрикс ѝ връчва и наградата на Асоциацията на френските музикални театри. По това време тя интерпретира по забележителен начин френски шансони и руски романси, изпълнява драматични концертни песни.

В следващите години печели овациите на публиката на редица фестивали: рецитали на „Златният Орфей“ (1971), „Златният елен“ в Брашов, Румъния (1972), „Братиславска лира“, Чехия (1972); участие в гала-концерта на носителите на големи награди в Анверс, Белгия (1970). През 1970-те години пее с известни изпълнители, като К. Френсиз, Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур, Жозефин Бекер; солистка е на известни оркестри като Биг бенда на Карел Влах (Русия), на Паул Кун (Берлин), Всесъюзното радио с диригент Юрий Силантиев (Русия). Печели извънредната награда за най-добър изпълнител на фестивала в Касълбар, Ирландия и има най-голям принос за третото място на България в международната среща „Европа 71“ (участват и Паша Христова и Борис Гуджунов). Участва и в концерта на Емил Димитров в театър „Europien“ в Париж (1972). Наградени песни в нейно изпълнение са „Земя звезда“, (м. Борис Карадимчев) – втора награда на „Златният Орфей“ (1977), „Сама с вятъра“ (м. Тончо Русев) – „Мелодия на годината“. Гастролирала е с концертни турнета във всички европейски страни, като Франция, Белгия, Австрия, скандинавските страни, както и Куба, Канада и Алжир. Има издадени малки плочи от фирмите „Pathe Marconi“ и „Philips“. През 1980-те години записва няколко хита заедно със съпруга си Стефан Димитров и група „Вариант Б“, прави дуети и с Васил Найденов. В началото на 1990-те участва на всички митинги на СДС, а песента „Дано“ се превръща в химн на надеждата. Голяма популярност има и „Молитва за България“, изпълнена заедно със Стефан Димитров и Васил Найденов.

Удостоена е с наградата „Най-български певец“ за 1998 г. от Сдружението за българска духовност.

От 1999 г. се изявява и като телевизионна водеща – на тв. програми „Зодиак“, на предаването „Почти полунощ е“, на което е водеща с Васил Найденов по NOVA. Най-известните ѝ песни са „Дано“ („Ако до всяко добро същество“), „Остаряваме бавно“, „Иване, Иване“, „Нова година“, „Безнадежден случай“, „Бермудски триъгълник“. Богдана Карадочева има и няколко дуета с Емил Димитров – „Има любов“ (1972), „Помниш ли ти“ (1973), „Пътека до теб“ (1973), „Ако някога“ (1979), както и две песни, издадени на малка плоча в Ливан през 1972 г. ‎– „Sans amour il N’Y a pas de fleures“ и „Te souviens tu?“.

Нейният баща, търговецът Иван Карадочев, е убит в лагера „Слънчев Бряг“ край Ловеч. За нея пишат песни композитори като Зорница Попова, Тончо Русев, Найден Андреев, Морис Аладжем, Александър Йосифов, Александър Бръзицов и много други. Участва и в мюзикъла на Хачо Бояджиев „Телерезада“ (1974).

През 2018 г. е обявена за почетен гражданин на София.

реклама
loading...

Честит празник на
ГОЛЯМАТА БОГДАНА!❤
ПОКЛОН С респект и обич!

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
FIAN: Най-мощната магнитна буря за 2020 година ни връхлита до дни

реклама Снимка pixabay Магнитната буря, която предстои да удари Земята в края на този месец, ще продължи няколко дни, съобщава порталът planetanovosti.com, цитирайки Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето fian. Бурята, за която предупреждават експертите, ще бъде най-мощната за 2020 година. Освен това тя ще продължи и най-дълго – приблизително …

Новини
Мария Игнатова призна за връзката си с Нойзи в „Папараци ново 20“: Той е голямата ми любов

реклама Снимка ФБ Снощи в ефира на БТВ бе излъчен първият епизод от шоуто „Папараци ново 20“. Продуцентите смениха водещата през този сезон, като в стола на Венета Райкова седна Мария Игнатова. Голяма доза притеснение излъчваше водещата, но гостуването на шефът й Андрей Арнаудов поразчупи обстановката. Мария Игнатова започна ударно …

Новини
Сега: Испания не казва разпитван ли е Борисов за къщата в Барселона

реклама Снимка ФБ В Испания разследването ”Барселонагейт” продължава. Полицията отказва подробности, като се позовава на следствената тайна. Тъй като производството е висящо, испанските власти не отговориха и дали са разпитали на място Борисов, или дали са пратили въпроси, които да му бъдат зададени тук. Това става ясно от отговорите на …