fbpx

Днес почитаме св. Николай – закрилник на имота и парите, извършил редица чудеса

Новини
реклама

Снимка wikimedia

Св. Николай се назовава Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край. Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота. Често е наричан и Св. Николай Угодник заради своята отзивчивост да се притече на помощ винаги, когато има нужда.

Свети Николай е и закрилник на моряците, на жените и на банкерите. И тъй като мощите му са били задигнати от крадци, той се счита за покровител и на крадците.

Спасението на трите девици

Преданието разказва как Св. Николай помогнал на изгубил богатството си човек с три дъщери. В онова време момичетата не можели да се омъжат без зестра и имало голяма опасност да бъдат принудени да станат блудници. И когато отчаяният баща се решил да продаде най-голямата дъщеря, ненадейно някой променил съдбата й. Разбира се, това бил светецът, който подхвърлил кесия с жълтици през прозореца и си тръгнал, без да бъде разкрит. Същото се повторило и за втората, и за третата дъщеря – по една кесия, с чиято помощ девойките успявали да се омъжат. На третия път търговецът хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите. Дълго тичал след него и в мига, в който почти го застигнал, съзрял Божия пратеник. Осъзнал, че само свят може да бъде неочакваният дар, който го спасил от грях. Оттогава почитат св. Николай като закрилник на имота и парите.

Според един от вариантите на легендата Св. Николай подхвърлил торбите с жълтици не през прозореца, а през комина. Те попадали в чорапите, оставени да се сушат на камината. Така било поставено началото на традицията да се оставят чорапи на Коледа, в които добрият старец поставя своите подаръци.

реклама

Възкресението на децата

Една от най-популярните легенди е и най-жестоката. Касапин убил три деца и ги разчленил в каца за осоляване на месо. Когато Св. Николай съзрял стореното, горещо се помолил и молитвите му били чути – децата оживели като по чудо. Тази история е и най-често изобразяваният мотив в изображенията – Св. Николай с трите възкръснали деца.

Повелител на морските бури

Св. Николай тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се развихрила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Николай обаче възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

Вариант на тази легенда гласи, че корабът получил пробойна. Св. Николай запушил дупката с жив шаран, от която случка останала традицията на Никулден да се слага шаран на трапезата.

Свети Николай чува и молбите на онеправданите и несправедливо обвинените. Безброй са чудесата, извършени от Светеца, който е на почит както при православните християни, така и при католиците.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави Трифонов пита: Българското правителство наясно ли е кой е новият президент на Щатите

реклама Снимка профил ФБ След няколко часа Джо Байдън ще положи клетва като 46-ият президент на САЩ и Доналд Тръмп вече няма да е президент. Нашите национални телевизии ще имат извънредни предавания, а водещите им отново ще се правят на интелигентни, произнасяйки сто пъти думата „инаугурация“. Но както и да …

Новини
Доц. Андрей Чорбанов: Готови сме с българската ваксина, очакваме разрешение за експерименти

реклама Кадър видео БТВ „Вирусът е фактор на еволюцията, той не е част от живата природа. Той става по-прилепчив, по-адаптиран и по-малко смъртоносен“. Никога досега не е имало такава масова имунизация в световен план. При всяка имунизация има странични реакции. Това каза за bTV доц. Андрей Чорбанов, имунолог от БАН. …

Новини
Кирил Ананиев се оказа с положителен PCR тест за Ковид-19

реклама Снимка МС Министърът на финансите Кирил Ананиев днес даде положителен резултат на направен PCR тест за Ковид-19. Той е в добро общо състояниe и без симптоми към момента. Тестът е регулярен. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Заместник-министърът на финансите Росица Велкова ще изпълнява правомощията на министър …