Кадър Нова ТВ
Днес е голям празник за българите, не само тези, които носят името Георги. Той е любим за хората не само защото е олицетворение на храбростта, но и дава началото на пролетта.
Денят на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан е повод близки и роднини да се съберат на голяма тържествена трапеза.
Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.
Освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци. Например зелена салата, свеж, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара. Звездата на трапезата обаче е агнето приготвено по много начини според предпочитанията на домакините. Най-често се пече цяло и се носи в църквата да се освети.
Много домакини приготвят и агнешка плешка или котлети, но без традиционната дроб сарма няма как да мине.
Много българи празнуват имен ден днес: Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо и техните производни.