Днес 16 февруари рожден ден има Иво Папазов-Ибряма

Новини
1

Иво Папазов, по прякор Ибряма, е български кларинетист от семейство на потомствени музиканти, роден на 16 февруари 1952 година.
Започва да свири още от дете. Учи в Строителния техникум в Кърджали. Първия си оркестър формира през 1974 г., но известен става с оркестър „Тракия“, основан през 1978 г. По време на т.нар. „Възродителен процес“ е съден и пратен в трудов лагер заради произхода си. Става международно известен с виртуозността, с която превръща традиционната местна сватбарска музика в джаз-феномен.

В края на 80-те години успява да подпише договор с британския лейбъл Hannibal Records, с който издава два албума със смесица от джаз, тракийска народна, циганска и турска музика. Първият му албум е озаглавен „Пътуването на Орфей“.

След промените в края на 1989 г. Ибряма свири по цял свят, в сътрудничество с най-добрите джазмени на няколко континента.

За международната музикална общественост го открива Джо Бойд.

От края на 1980-те години живее в Богомилово.

Признание и награди

През 2005 г. печели наградата на публиката на престижните награди за World Music на Радио 3 на английската ББС и я посвещава на сънародниците си. През същата година става лице на България за първия рекламен клип за страната, който се завърта по европейския телевизионен канал Euronews и в който звучи неговата мелодия „Носталгия“.

 

Избран е за доктор хонорис кауза на СВУБИТ (21 декември 2005 г.)

През 2005 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на Стара Загора.

През ноември 2015 г. е награден в Годишните фолклорни награди за цялостен принос към българския фолклор и неговото популяризиране със статуетка, плакет 100 години от рождението на Борис Машалов от наследниците му и плакет 120 години от рождението на Гюрга Пинджурова от наследниците.

Дискография
Студийни албуми
С оркестър „Тракия“

„Orpheus Ascending“ (1989)
„Balkanology“ (1991)
„Панаир / Fairground“ (2003)
„Каварненски буенек“ (2006)

Самостоятелни албуми

„Together Again: Legends of Bulgarian Wedding Music“ (2005), с Юри Юнаков, Салиф Али и Нешко Нешев
Иво Папазов – The Best (2000)
„Танцът на Сокола“ (2008)

loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Борисов се срещна на четири очи с доц. Мангъров

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с началника на Детската клиника в Инфекциозна болница – София доцент д-р Атанас Мангъров, пише Новини.бг. Премиерът Борисов благодари на доц. Мангъров за неговите предложения и препоръки, свързани с борбата с COVID-19. „Имам голямо уважение към теб и всеки, който е на подобна позиция и …

Новини
Д-р Ангел Кунчев: Резервации за море през юли и август, не бързайте да отменяте

Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб д-р Ангел Кунчев призова българите да останат дисциплинирани и да спазват ограничителните мерки и по време на предстоящите празници – Цветница и Великден, пише Вести. Той сподели оптимистични очаквания за развитието на епидемията от коронавирус през следващите месеци. „Който има …

Новини
Стара София: Мерки срещу инфлуенцата преди 100 години

Във фейсбук страницата на „Стара София“ е публикувано съобщението на Главната дирекция на народното здраве. Вижда се, че разлика в мерките тогава и сега няма. loading…