fbpx

Директорът на „Майчин дом“: Бременните жени да търсят лекарска помощ веднага при съмнение за Ковид

Новини
външна реклама

Кадър видео БТВ

„Бременните жени имат понижен имунитет и могат по-лесно да се заразят. Важно е да се знае, че гинеколозите от цялата страна избрахме единен протокол – диагностично-терапевтичен за бременните жени, който ще бъде предложен през РЗИ-тата на колегите“. Това заяви в „Тази сутрин“ по БТВ директорът на УАГБ „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов.

При третата вълна на COVID-19 има повече случаи на заразени бременни жени.

външна реклама

По думите му тежките случаи също са зачестили – има родилки с дихателни проблеми и настанени в интензивни отделения. Той обясни, че след третия триместър матката на бременните жени се разширява и пречи на разгъването на белите дробове.

Относно 36-годишната бременна жена от Бургас, която загуби битката с коронавируса, проф. Костов заяви, че казусът е обсъден на Експертния съвет по акушеро-гинекология към здравния министър.

Проф. Костов коментира, че има спорове дали бременните жени трябва да се ваксинират. Той уточни, че в Щатите са на положително мнение, но Европейката агенция по лекарствата все още не е дала разрешение.

„За България, нашето експертно мнение е, че това може да става единствено след категоричното желание на бременната, с информираното становище на наблюдаващия акушер-гинеколог“, посочи експертът.

Той обясни, че се е подписал под препоръката на експертния съвет бременните жени и тези, които планират такава в следващите шест месеца да не се ваксинират. Той уточни, че информацията по темата се променя постоянно и становището на международните експерти за периода на имунизиране при планиращите бременност вече е по-кратък – около 3 месеца.

„Становището стъпва основно на научни данни. Всеки конкретен пример е различен. При бременна жена с хронични заболявания – това може да усложни протичането на бременността при евентуална ваксинация. Много малко е все още информацията за бременност и ваксини, затова внимаваме“, допълни той.

Проф. Костов препоръча на бременните жени да търсят лекарска помощ веднага, ако бъдат диагностицирани с коронавирусна инфекция и да не чакат поява на симптоми, защото състоянието им може бързо да се влоши.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Партията на Трифонов засега отлага въвеждането на мажоритарен вот

външна реклама Кадър видео ФБ „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, отговори Йорданов на репликите от страна на ГЕРБ, защо е пропуснал да ги спомене. Така стартира втората по големина сила в новото Народно събрание – „Има такъм народ“ (ИТН) на …

Новини
Ива Митева към журналистите: Ще имате пълен достъп до всички части в сградата

външна реклама Кадър видео ФБ Заради противоепидемичните мерки от началото на извънредното положение през миналата година парламентарните репортери нямаха възможност да провеждат индивидуални интервюта с депутати в кулоарите на парламента, а премествайки се в сградата на бившия Партиен дом, представителите на медиите бяха разположени в зала на приземния етаж, без …

Новини
Мика е велика! Изсипаха се суперлативи в социалната мрежа

външна реклама Кадър видео ФБ „Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница“. Така започна най-възрастната депутатка – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която зае председателското място преди да бъде избрана Ива …