Снимка pixabay
Минералната вода не винаги е полезна за здравето. Различните води имат специфичен минерален състав, който може да е вреден за някои заболявания.
Диетологът Елена Соломатина отбелязва, че съществуват три вида питейна минерална вода, в зависимост от целта – трапезна, изворна и лечебна.
Обикновената трапезна минерална вода може да се консумира от всички, отбеляза експертът.
Соломатина препоръчва да се пие по литър и половина, два на ден.
С нея можете да си правите чай, кафе и дори да готвите храна. Водата с ниска минерализация и ниско съдържание на сол е полезна за тялото“, казва диетологът.
Лечебната минерална вода се използва при заболявания на стомашно-чревния тракт, подагра, проблеми с панкреаса и черния дроб, захарен диабет и заболявания на пикочните пътища.
Алкалната изворна вода се използва за повишена киселинност и се предписва при гастрит, язви, заболявания, които са свързани с образуването на пикочни соли, пише zdrave.to.
Диетологът не препоръчва пиенето на лекарствени видове минерална вода без консултация с лекар или специални назначения.
„В противен случай безмисленото пиене на вода с високо съдържание на калций може да провокира образуването на камъни в бъбреците“, предупреди диетологът.
Също така, при прекомерна употреба на лечебна вода може да се получи хиперкалцемия.
В този случай процесът на коагулация на кръвта е нарушен, той се ускорява, което е изпълнено с образуването на кръвни съсиреци и в резултат на това се получават инсулти и инфаркти.
Калцият може да се оталожи и върху клапаните на сърцето, което впоследствие може да доведе до аритмии, споделя Соломатина.