Deutsche Welle: Европа иска по-високи минимални заплати в страните-членки

реклама

Германия ще увеличава постепенно почасовата ставка за положен труд – до 10,45 евро. В България тя е най-ниска в ЕС, а най-висока е в Люксембург. ЕК има идеи за намаляване на огромните различия, пише Deutsche Welle.

В 21 държави-членки на Европейския съюз е въведена минимална работна заплата, но разликите са огромни – докато българите получават минимум 1,87 евро на час, в Люксембург сумата е 12,38 евро, пише вестник „Зюддойче Цайтунг“, цитирайки ново изследване на Европейския синдикален институт и фондация „Ханс Бьоклер“. Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция са държавите, в които няма регламентирано минимално заплащане.

През есента се очаква еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит да представи нова директива или препоръка по темата, но Брюксел не планира да въвежда общоевропейско минимално заплащане. Комисията обаче може да предложи нови критерии, спрямо които да се пресмята по-адекватно размерът на заплатата.

Някои експерти предлагат минималната работна заплата да е 60% от медианната заплата. Това е сумата, която разделя на две равни групи работещите, които получават повече и по-малко от нея. Причината: смята се, че хората, които получават по-малко от тези 60%, са заплашени от бедност. До момента само Франция, Швеция и Португалия са въвели подобна мярка.

В Португалия обаче заплатите продължават да са ниски. По данни на Евростат работещите в страната получават минимум 741 евро месечно – малко под гърците и малтийците. България е в дъното на таблицата, пред нея са заплатите в Латвия, Румъния и Унгария.

За да бъде спазено правилото за 60%, минималното почасово заплащане в Германия трябва да скочи от 9,35 на 12 евро. За това настояват синдикатите, които са подкрепени в случая от Социалдемократическата партия, отбелязва по темата „Хайденхаймер Цайтунг“.

В България ще се договарят по-високи заплати по браншове

Минималната заплата не трябва да бъде изоставена, заяви наскоро и германският министър на труда Хубертус Хайл. В крайна сметка работодатели и синдикати се договориха минималната почасова ставка да нарасне поетапно на 10,45 евро до юли 2022 г.

Минималната работна заплата беше въведена в Германия през 2015 г. Тогава беше определена сумата от 8,50 евро за час труд. Сумата се актуализира на най-много през 2 години, а ключова роля за определянето на покачването играе Комисията за минимална работна заплата, в която участие взимат представители на работодателите и синдикатите.

Заради кризата, предизвикана от новия коронавирус, комисията удря спирачката на увеличенията и следващото покачване на минималната почасова ставка ще е през януари 2021 г., когато тя ще нарасне с едва 15 цента – на 9,50 евро, посочват още по темата германските издания.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Симеон Сакскобурготски: За всички е ясно, че е време за промяна

реклама Снимка wikipedia ОБРЪЩЕНИЕ НА Н.В. ЦАР СИМЕОН II ПО СЛУЧАЙ 22 СЕПТЕМВРИ-ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ: В навечерието на 22 септември, тази толкова значима дата – обявяването на Независимостта на България, с което страната става суверенен, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения, нека осъзнаем, че това е било …

Новини
Слави Трифонов пусна ново парче – „Мутри сбогом“

реклама Снимка ФБ Трифонов представи най-новата песен, написана специално за за актуалните събития в момента в България. Ето какво написа той: Музиката е изумително изкуство, няма значение колко можеш да пееш, важното е да искаш. А когато желанието за песен се събере с желанието за свобода и справедливост, се получава …

Новини
И Рачков подобно на Мария Игнатова призна за новата си любов

реклама Снимка инстаграм Като голямо щастливо семейство Димитър Рачков и плеймейтката Анита отпразнуваха рождения ден на комика. Макар дълго време да крие отношенията си с блондинката, Рачков най-накрая направи признание. Повод за това стана 48-ият рожден ден на бургазлията. Рачков, който отскоро бълва снимки и видеа в инстаграм, показа как …