Deutsche Welle: Меркел понесе тежък политически удар, но има поне пет сценария за действие

Новини

източник: bloombergtv.bg

Германският канцлер Ангела Меркел претърпя тежко поражение: собствените ѝ хора се обърнаха срещу нея и свалиха нейния довереник Фолкер Каудер от поста фракционен лидер. Какво означава това за политическата съдба на Меркел? Ето възможните сценарии според Фабиан фон дер Марк от Deutsche Welle.

1. Все едно нищо не се е случило

Ангела Меркел може да се хване за думите на новия фракционен лидер на ХДС/ХСС Ралф Бринкхаус. Веднага след като парламентарната група неочаквано го избра за свой председател, Бринкхаус каза: С канцлера нямаме никакви различия“. Редица депутати, които гласуваха за него, също заявиха, че макар и да искат промяна, не поставят под въпрос правителството на Меркел. Тоест, канцлерът може да се направи, че нищо не се е случило.

Меркел вече се срещна с Бринкхаус, за да обсъди с него конструктивното сътрудничество. И ако и занапред стриктно се придържа към приоритетите, залегнали в коалиционния договор, а по спорните въпроси създава у фракцията си усещането, че се вслушва в гласа на мнозинството, тогава Бринкхаус би могъл да ѝ осигурява необходимите гласове. Както го правеше Фолкер Каудер.

2. Меркел се бори за властта си

Парламентарната група на консерваторите отхвърли кандидата на канцлерката за фракционен лидер. А това означава, че след като няма мнозинство в собствената си парламентарна група, Меркел може да изгуби и мнозинството си в Бундестага. По принцип тя би могла да поиска вот на доверие в Бундестага, но вчера говорителят ѝ отхвърли категорично тази възможност.

Освен това опозицията би могла да поиска вот на недоверие. Ако в гласуването по внесен вот на доверие или недоверие Меркел спечели мнозинството, тя ще може да остане начело на правителството. Ако обаче Бундестагът не ѝ гласува доверие, германският президент може да го разпусне. И с това ерата Меркел приключва.

3. Криза в коалицията

Депутатите от ХДС/ХСС нерядко се чувстват като марионетки в ръцете на канцлерството. И сега изведнъж решават да докажат своята независимост и компетентност. Те могат да внесат свои собствени законопроекти и да предложат алтернативни варианти на правителствените концепции, за да изваят свой собствен облик. Но това би застрашило не само стабилността на канцлерката, а и коалиционния мир със социалдемократите. Досега Фолкер Каудер, в качеството си на фракционен лидер, често внасяше компромисни предложения и зачиташе възгледите на партньорите от ГСДП. Ако парламентарната група на ХДС/ХСС под ръководството на Ралф Бринкхаус сега реши да води консервативна политика в чиста форма, това би могло силно да ядоса социалдемократите и да доведе до разпадане на коалицията.

4. Меркел жертва част от властта си

Поражението ѝ в гласуването за фракционен лидер показва, че Ангела Меркел губи подкрепа сред собствените си хора. Мнозина политици от ХДС/ХСС бяха разтревожени още след лошото представяне на изборите за Бундестаг и последвалото изявление на Меркел „Не виждам нищо, което трябва да променяме“. Ако на провинциалните избори в Бавария и в Хесен консерваторите изгубят част от подкрепата на избирателите, това може да увеличи натиска върху Меркел и да доведе до искания за оставка. В ответ, на следващия конгрес на ХДС през декември тя просто би могла да не се кандидатира за председателския пост и да даде път на нови лица. Ако това се случи, Меркел има избора или да продължи да управлява, но вече в много по-слаба позиция, или пък направо да се оттегли и като канцлерка. Защото досега тя винаги е казвала, че според нея правителственият ръководител трябва да бъде и лидер на своята партия.

5. На доизживяване

На глобалния подиум Меркел е заплашена от същата съдба, която вече е застигала мнозина преди нея: да остане „на доизживяване“. Това е съдбата на политик, който вече се е отправил надолу. Още след изборите за Бундестаг международните ѝ партньори осъзнаха, че това ще бъде последният мандат на Меркел. А загубеното гласуване за фракционен лидер още веднъж показа, че властта ѝ се разпада. Вярно е, че на международната сцена Меркел все още има тежест, а партньорите ѝ демонстрират уважение и респект. В същото време обаче слабостта ѝ в Германия не е тайна за никого. Да не говорим, че поради тази своя слабост тя вече няма такава свобода на действие в международната политика.

В миналото германските канцлери често са решавали външнополитическите си проблеми чрез пари. Но новият фракционен лидер Ралф Бринкхаус, известен като радетел на стриктна бюджетна политика, може да постави Меркел в тесен корсет. Това би било лоша новина за френския президент Макрон, за председателя на ЕК Юнкер и за гръцкия премиер Ципрас.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Наско Сираков е новият собственик на Левски

Сагата с акциите на ПФК „Левски“ , която продължи почти един месец, приключи. Новият собственик на сините вече е четвъртият в света от САЩ’94 Наско Сираков. Припомняме ви, че Васил Божков обяви на 30 май, че ще му прехвърли акциите на отбора. Че Сираков е новият мажоритарен собственик на клуба …

Новини
Борисов: Поклон пред саможертвата на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Поклон пред саможертвата на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България! Мирът, човешките права и разбирателството се отстояват всеки ден с дела. Нека бъдем горди с нашите предци и да следваме европейския път, който ни посочиха! Това написа в профила си във фейсбук Борисов, по повод 144 години …

Новини
Захариева: Около 15 юни се очаква пълно възстановяване на пътуванията в ЕС

Около 15 юни се очаква пълно възстановяване на придвижването в Европейския съюз, това съобщи пред БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева. „От 2-3 седмици започна плавното възстановяване на придвижването. Първо със съседни държави, после с държави със сходна ситуация. Надявам се на следващ етап, това се очаква след 15 …