fbpx

Детски ясли и градини ще бъдат отворени вероятно след празниците

Новини
реклама

Кадър видео БТВ

„Моето лично мнение е, че няма смисъл да отваряме за кратко и да затваряме после пак. Евентуално след Нова година при много по-добра пандемична обстановка ще се пристъпи към отваряне“.

Това каза столичният зам.-кмет по културата и образованието доц. д-р Тодор Чобанов по БТВ.

Да има готовност е едно, но дали ще се вземе решение е нещо различно. Столичният щаб събира информация и прецезира нещата. За момента мнението е, че няма достатъчно основания, за да сме спокойни при едно отваряне на яслите и детските градини.
„Ние ще се съберем, ще обсъдим въпроса и ще прецени. Процентът на случаите е висок, а това е една система с повишен риск. Аргументът е, че децата така или иначе са със семействата си по празниците. Едно отваряне в рамките на седмица би създало много повече проблеми“, обясни той.
Според него въпреки трудностите родителите в София съумяват да направят необходимата организация за да гледат децата си у дома.

реклама

Сондажите „за“ и „против“ отварянето на детските градини започнаха след изказване на здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, че ако данните за разпространението на вируса са добри, първо яслите и детските градини ще бъдат отворени. Последва коментар на премиера Бойко Борисов, който пък каза, че бил заръчал още на 14-и всички да се отваря, включително и градините. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също потвърди, че има готовност за отваряне на забавачките. На редовния брифинг на Националния оперативен щаб обаче вчера министър Ангелов даде да се разбере, че никой не е обещавал отваряне, защото данните за успеха на ограничителните мерки, въведени до 21 декември, още се анализират.

Междувременно директори събират мнение от родителите дали ще пуснат децата си пред Коледа, ако градините бъдат отворени.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …