Депутатите решиха: Студеният резерв само от ТЕЦ „Марица-Изток 2“

реклама

Те бяха заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се измени Законът за енергетиката. „За“ предложението гласуваха 105 народни представители, „против“ – 12, без „въздържали се“, пише www.flashnews.bg.

Текстовете регламентират в срок до 30 юли 2020 г. включително операторът на електропреносната мрежа да представя на министъра на енергетиката доклад за степента на адекватност на електроенергината система за периода 1 август 2020 – 1 юли 2021 г.

Съгласно приетото предложение министърът на енергетиката въз основа на доклада налага предоставянето на студен резерв със заповед за периода от 1 август 2020 до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, но не по-късно от 1 юли 2021 г.

За периода от 1 август 2020 до пълната либерализация на пазара на ел. енергия операторът сключва сделки за студен резерв в съответствие със заповедта на министъра на енергетиката.

Законодателната инициатива идва след като управляващите решиха студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица Изток II“. Решението беше обсъдено между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ след обществено напрежение и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ „Варна“.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Валери Симеонов обеща: Добавки по 50 лева за всеки пенсионер ще има и през ноември, и през декември

реклама снимка: Вихрогон Добавки от 50 лв. към пенсиите ще има до края на годината. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов. „Нашето предизборно обещание вече е факт – при 250 лв. минимална пенсия, с добавката от 50 лв, която беше продължена до октомври, тя ще бъде …

Новини
Отровното трио показа държавната резиденция на Гешев и попита: Как италианската спалня и билярда са мерки за сигурност?

реклама снимки: Фейсбук/Отровното трио , Тутър/@IvanGeshevPG „Заради оглушителното мълчание на Министерски съвет по въпроса защо Иван Гешев живее в резиденция Бояна (дом №5) и неговото изказване, че „от този храст няма да излезе заек“, решихме да покажем съдържанието на „храста“, това написа Отровното трио в свой пост във Фейсбук. Бабикян, …

Новини
Николай Нанков, любимецът на Бойко Борисов, се оженил тайно в четвъртък

реклама снимка: Фейсбук/ Николай Нанков Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков вече е женен, предаде 24chasa.bg. Нанков и любимата му Елена минали под венчилото на тайна церемония миналия четвъртък, издаде премиерът Борисов по време на посещение във велинградското село Грашково. „Сега съм взел Нанков, който се ожени тайно …