fbpx

Депутатите решиха: 10-годишна абсолютна давност за дългове на физически лица

Новини
външна реклама

Снимка вихрогон.бг

 

Промяната беше приета на практика единодушно – само един депутат гласува „въздържал се“. С изтичането на 10-годишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено. Това записаха окончателно в Закона за задълженията и договорите депутатите (ЗЗД), пише lex.bg.

Новата абсолютна давност е регламентирана в нов чл. 112 и той във финалния си вид гласи следното:

външна реклама

ал. 1 С изтичането на десетгодишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено.

ал. 2 Давността по ал. 1 не се прилага за вземания:

от търговската дейност на еднолични търговци или на физически лица – съдружници в дружество по чл. 357;
за непозволено увреждане;
за неоснователно обогатяване;
за издръжка;
за трудово възнаграждение;
за обезщетения по Кодекса на труда.
По повод приватизационна сделка
По повод имущество, реституирано по реда на нормативен акт

ал. 3 За давността по ал. 1 се прилагат чл. 115 и 118.

Т.е. давност няма да тече в изброените в осемте точки хипотези, между близки роднини и докато трае съдебният процес за вземането, както за отсрочени и разсрочени вземания. Но освен това днес по предложение на Христиан Митев беше добавено, че тя няма да важи за вземания по повод на приватизационна сделки и за реституирано имущество.

Както „Лекс“ писа, със специална преходна разпоредба се предвижда, че новата давност ще се прилага и за заварените случаи. Като се уреждат три различни момента, от които тя ще започне да тече.

За вземане, за което не е заведено нито съдебно, нито изпълнително дело, се въвежда правилото, че абсолютната давност ще започне да тече от деня, в който то е станало изискуемо.

Ако вече има висящо съдебно дело – от момента на влизане в сила на акта, с който вземането е признато.

А ако за дълга вече има изпълнително дело – давността започва да тече от деня на първото действие по изпълнението. Първоначално се предвиждаше 10-те години да започнат да текат от образуването на изпълнителното дело, но по предложение на Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ беше прието да е първото действие по изпълнението. Той мотивира редакцията с това, че вижда възможност в противен случай кредиторите да злоупотребят в преходния период и да удължат давността на вземането си като прекратят вече образувано изпълнително производство.

Точната формулировка на преходната разпоредба е: „§2 За заварените случаи давността по чл. 112 започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително производство давността започва да тече от първото действие по изпълнението, а когато такова не е образувано – от деня на влизането в сила на акта, с който е признато вземането“.

Депутатите все пак гласуваха, че законът ще влезе в сила 6 месеца след обнародването му в Държавен вестник, а не както беше предложено – след 3 месеца.

В дебата в пленарната зала участваха само двама от вносителите на предложението от „Обединени патриоти“ – Христиан Митев и Искрен Веселинов.

Митев заяви: „С тези промени ще сложим край на проблем, който от години тормози българското общество – фигурата на т. нар. вечен длъжник. Имаме непрестанно критики от Европейския парламент“.

Искрен Веселинов пък каза, че иска да даде отговор на множеството публикации, че въвеждането на абсолютна давност е в полза основно на длъжниците: „В рамките на дебата, който продължи 5 месеца, чухме всички становища, включително и такива доста радикално против промените и мисля, че се съобразихме с основната част от тях.

Това не е закон, който ще позволи на длъжника никога да не си връща кредитите, той поставя един разумен срок за изпълнението – 10 години. И изрично изключваме времето за съдебни дела, тъй като знаем, че нашата съдебна система понякога има парадоксално дълги дела“. И допълни, че с измененията в ЗЗД се защитават и длъжниците, и кредиторите“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Свободна Европа: Петър Илиев ще е номинацията за премиер на „Има такъв народ“

външна реклама Снимка: ilievlawoffice.com Тази информация беше потвърдена неофициално пред Свободна Европа от три източника. В биографията на Илиев, публикувана на сайта на СУ „Св. Климент Охридски“ пише, че той е щатен университетски преподавател в Юридическия факултет на университета. външна реклама Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество …

Новини
Сняг валя в над 30 града в Бразилия

външна реклама Снимка pixabay Над 30 града в Бразилия бяха покрити със сняг в сряда вечерта при преминаването на студен фронт над страната, съобщава „Евронюз„. Явлението зарадва много от жителите на градовете, а няколко души дори направиха снежен човек на един от площадите в град Бом Хесус. Очакванията на метеоролозите …

Новини
След 90 медала и 7 олимпиади Мария Гроздева сложи край на спортната кариера

външна реклама Кадър видео Нова ТВ С букет и много благодарности Българският олимпийски комитет отбеляза в Токио последното състезание на шампионката, донесла безброй поводи за огромна национална гордост на България. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов припомни паметните успехи на най-титулуваната родна спортистка, спечелила рекордните пет олимпийски медала, два от …