Депутатите обсъждат премахването на дълговото робство

реклама

Депутатите ще започнат пленарното заседание с избор на нов заместник-омбудсман, предаде БГНЕС.

За поста е номинирана Елена Чернева-Маркова – дългогодишен адвокат, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“ и председател на Бюрото за правна помощ в България. Кандидатурата ѝ е предложена лично от действащия обществен защитник Диана Ковачева.

Кандидатът вече бе изслушан в ресорната парламентарна комисия, където подчерта, че се интересува най-вече от социалните измерения на тази позиция, а именно опазването на правата на гражданите.

В рамките на пленарното заседание на първо четене ще бъдат обсъдени и промените в Закона за задълженията и договорите, които целят да премахнат изцяло т. нар. дългово робство. Вносители на текстовете са депутати от „Обедини патриоти“, които мотивират предложението с желанието си да премахнат фигурата на вечния длъжник.

Промените въвеждат 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, тъй като България е единствената държава – членка на Европейския съюз, която не е въвела такава за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност.

До този момент в българското законодателство липсва уредба, която да дава възможност на физическо лице, изпаднало в невъзможност да заплаща своите изискуеми задължения, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Глория разбуни държавата: Да, бях любовница на Георги Илиев

реклама Снимка ФБ Глория След като от 2 десетилетия се прави на ударена по темата, за първи път в биографичната си книга фолк дивата Глория разказва за страстната си любов с Георги Илиев. Публична тайна е, че тя има 2-годишна връзка с боса на ВИС-2, започнала през 2001-а и приключила …

Новини
Симеон Сакскобурготски: За всички е ясно, че е време за промяна

реклама Снимка wikipedia ОБРЪЩЕНИЕ НА Н.В. ЦАР СИМЕОН II ПО СЛУЧАЙ 22 СЕПТЕМВРИ-ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ: В навечерието на 22 септември, тази толкова значима дата – обявяването на Независимостта на България, с което страната става суверенен, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения, нека осъзнаем, че това е било …

Новини
Слави Трифонов пусна ново парче – „Мутри сбогом“

реклама Снимка ФБ Трифонов представи най-новата песен, написана специално за за актуалните събития в момента в България. Ето какво написа той: Музиката е изумително изкуство, няма значение колко можеш да пееш, важното е да искаш. А когато желанието за песен се събере с желанието за свобода и справедливост, се получава …