fbpx

Деница Сачева: И помощта за 1 и 8 клас за всички деца и да стане 300 лв

Новини
4
реклама

Кадър Нова ТВ

Предлагаме да няма подоходен критерии не само за детските надбавки, но и за първи и за осми клас, като помощта да стане 300 лева. Това са предложения, които сме дали още в началото на годината – още преди кризата. Това заяви пред Nova социалният министър Деница Сачева.

Универсалните детски добавки са европейска практика, тя действаше до 2011 година, сега се връщаме на нея, подчерта Сачева и уточни, че мярката няма общо с изборите. Целта ѝ е да се стимулира да има повече деца в България, да се покаже, че всички деца са с равни права.

Според разчетите тази мярка, която ще засегне 1,2 млн. деца, ще струва на държавата още 398 млн. лева, съобщи социалният министър.

 

Представете си, че се възстанови поне малко доверието в държавните институции и хората започнат да се осигуряват на реалните си доходи, подчерта Деница Сачева.

Нека темите свързани с бюджета да ги коментира министър Ананиев, каза тя в отговор на въпрос дали тези средства се осигуряват от заеми и да не се окаже така че децата, получили надбавка, ще трябва да ги връщат след години.

Технически как ще става процедурата за получаване на помощта от хора, които никога не са се възползвали заради по-високи доходи, Сачева подчерта, че първо трябва да бъде прието предложението, а после ще се подадат указания как ще става получаването.

Относно пенсиите и осъвременяването им Деница Сачева каза, че таванът в момента е 1200 лева, а догодина най-вероятно ще прехвърли 1400 лева. От 1 юли ще има индексация на пенсиите между 300 и 369 лева, индексацията ще е 10%, за пенсиите 369 лева – 5%. До месец март ще се получават 50 лева допълнително.

реклама

Запитана за сравнение със съседните ни страни и фактът, че в Северна Македония, в Сърбия получават по-високи пенсии от българските пенсионери, Сачева каза, че вероятно производителността на труда е по-висока. Това са възможностите на бюджета, отчете тя.

Всяка държава преценява съобразно възможностите, съобразно политиките и съобразно средствата, които може да преразпределя и броя на населението, допълни министърът.

Запитана относно резолюцията за върховенството на закона у нас, която предстои да бъде гласувана от Европейския парламент днес, Сачева коментира: Аз гледам на проекторезолюцията не като на звучен шамар, а като на опит за свободно движение на проблеми от страна на нашите политически опоненти.

Министърът е убедена, че проблемите в България трябва да бъдат решени от България.

Тя добави още, че корупция у нас със сигурност има, но трябва да се гледа обективно. Борбата с корупцията е изключително трудно занимание и не минава през Facebook и подобен тип механизми, добави тя.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...

Госпожо Сачева защо нищо не говорите за вдовишките добавки?

Госпожо Сачева ,защо не казвате нищо за вдовишките добавки?

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Проф. д-р Костадин Ангелов: Ще предложим удължаване на мерките с още 3 месеца

реклама Снимка МС „Нещата са притеснителни в Европа заради лошите тенденции, свързани с новия „британски“ щам, защото той се разпространява по-лесно и по-бързо – един преносител заразява 2,6 души. Ако се случи това в България, а с голяма вероятност се допуска, това ще постави в риск бъдещите противоепидемични мерки. Допускаме, …

Новини
Най-сигурните симптоми, че сме изкарали COVID-19 – отпадналост, безсъние, депресия

реклама Снимка pixabay И така, според данните от изследването, трите най-често срещани симптома сред прекаралите новия коронавирус са отпадналост (63%), безсъние (26%) и безпокойство/депресия (23%). Учените проучили какви би били дългосрочните последици за здравето на пациенти с COVID-19, които са преборили инфекцията. В изследването били включени всички пациенти на болничното …

Новини
Лидъл дава на всеки ваксиниран служител по 200 долара

реклама Снимка pixabay Πooщpeниeтo нa Lіdl e eднo oт нaй-гoлeмитe, пpeдлaгaнo нa aмepиĸaнcĸитe paбoтници дoceгa. Гepмaнcĸaтa вepигa Lіdl щe пpeдocтaвя дoпълнитeлни 200 дoлapa нa вceĸи cвoй cлyжитeл в CAЩ, ĸoйтo ce вaĸcиниpa cpeщy Соvіd-19, cлeд ĸaтo имa пo-гoлям дocтъп дo вaĸcинитe, пишe Rеutеrѕ, цитиран от money.bg. За България засега няма …