fbpx

Дават по 500 английски лири на заразени, които спазват карантината

Новини
реклама

Снимка pixabay

Плащането на хората за самоизолация може да струва на правителството до 453 милиона британски лири на седмица, което е 12 пъти повече от стойността на сегашните схеми за финансова подкрепа, се казва още в документа. Кабинетът също така иска да овласти полицията да проследява нарушителите на карантината, като предоставя статистически данни от здравеопазването.

Докато броят на смъртните случаи и инфекциите с COVID-19 в Обединеното кралство нараства застрашително, правителството обмисля еднократно плащане в размер на 500 британски лири, за да накара онези, които имат положителни тестове за коронавирус, да се изолират.

 

Планът бил съставен, след като анкета на британския кабинет показала, че едва 17% от хората със симптоми се тестват от страх, че евентуално положителна проба ще застраши работните им места и финансовото им състояние, съобщава в-к „Гардиън“ (Guardian), цитирайки изтекъл в медийното пространство политически документ, информира Нова ТВ.

Въпреки че Обединеното кралство е изправено пред мащабна COVID криза, данните за мобилност показват, че британците продължават да се движат въпреки ограниченията.

 

Северна Ирландия „под  “ до 5 март

През септември миналата година властите обещаха по 500 паунда на онези, които ще загубят пари заради карантина. Схемата е достъпна само за работещите, при обезщетения, при ниски доходи или при хора, изправени пред перспективата за финансови затруднения поради самоизолация. Опозиционната Лейбъристка партия обаче твърди, че 3/4 от заявленията за подобни плащания в периода октомври – декември са били отхвърлени.

Новото предложение, което се разглежда от британските министри, ще включва всеки в страната, който има положителен тест за COVID-19.

Според експертите само един на всеки четири човека се самоизолира за целия 10-дневен период, докато 15% продължават да ходят на работа въпреки забраната.

 

Сред другите възможности, които правителството обмисля, са еднократна помощ за онези, които са положителни за коронавирус и не могат да работят от вкъщи. Това ще струва на хазната до 244 милиона британски лири седмично. Обсъжда се и финансова подкрепа за онези, които изкарват под 26 495 британски лири годишно или получават обезщетения.

Министърът на екологията Джордж Юстис заяви, че е „голямо предизвикателство“ за някои хора да се самоизолират, ако имат финансови затруднения и трябва да продължат да работят. „Трябва да обмислим всякакви политики, за да сме сигурни, че хората имат възможност да спазват правилата и по този начин да намалим степента на заразяване“, каза той за Би Би Си.

В четвъртък вътрешният министър Прити Пател обяви нова глоба от 800 британски лири за тези, които присъстват на домашни партита. При повторно нарушение санкцията може да скочи до 6 400 паунда.

 

В британската преса също така се съобщава, че правителството не изключва и възможността за удължаване на настоящия локдаун до лятото. Премиерът Борис Джонсън не изключи подобен ход, като предупреди, че новият вариант на коронавируса е по-заразен. Той добави, че „несъмнено предстоят няколко трудни седмици“.

Лидерите на Европейския съюз, които разговаряха чрез видеоконферентна връзка в четвъртък, не успяха да се споразумеят дали да затворят отново границите между страните, но призоваха хората да избягват пътуванията из Европа, доколкото е възможно.

Те посочиха конкретни опасения относно новите варианти на COVID-19 като този, открит за пръв път във Великобритания и предизвикал мощна вълна от заразени с коронавирус. Няколко страни налагат по-строги мерки и локдауни. Франция затваря всички барове и ресторанти поне до февруари и налага вечерен час (18:00 ч.) за цялата страна. Германия пък удължи действащия локдаун поне до 14 февруари.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Депутатите решиха: Сбърканите винетки вече ще могат да бъдат коригирани

реклама   Промяната в данните на електронната винетка има действие от момента на извършване на корекцията и срок на валидност до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената. Когато при издаване на електронна винетка е допусната техническа грешка при деклариране на регистрационния номер, включително на държавата, в която е …

Новини
Деси Бакърджиева: Убиха ме, за да гледам болните си родители, аз също имам здравословни проблеми

реклама Снимка профил инстаграм „Решението да напусна сериала бе колективно – мое и на сценаристите. Искахме доктор Хинова да напусне по подходящ начин. Двамата ми родители са с хематологични заболявания. Трябва да съм до тях и да им помагам. Аз също имам здравословни проблеми. И нямаше как да продължа повече …

Новини
От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро в магазините

реклама Снимка pixabay Това е датата, посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, което урежда дейността на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, информира „Труд„. До 30 юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото …