fbpx
Блиц Новини

Кадър ФБ: Дават ли наистина 3300 лева заплата в Лидл и Кауфланд, България трябва да знае

Заплатите в България винаги са били болна тема за всички работещи в повечето сфери с малки изключения.

Големите вериги магазини не са изключение като Лидл, Кауфланд, Билла, Метро не са изключение.

Разбира се, чуждите вериги безспорно предлагат по-добри условия от кварталните магазинчета, но дори е там възнагражденията са далеч от европейските нива.

Темата не се обсъжда в националните телевизии БТВ и Нова, макар да е важна.

А е важно, защото този тип вериги са един от показателите за средния стандарт във всяка страна.

Колкото по-високи са заплатите в тях, толкова по-високо е нивото на развитие в страната. Неслучайно заплатите в Макдоналдс и цените са един от показателите за икономическо развитие в някои учебници.

Няма обект от която и да е верига да не висят обяви, че търсят персонал за всякакви позиции.

Непрекъснато се твърди, че дават високи за страната заплати и въпреки това няма желаещи.

Как така и защо толкова безработни не харесват техните „високи“ заплати и не кандидатстват за работа там и то с минимални изисквания за образование и умения?

Една справка в най-големия сайт за предложения за работа показва колко точно са високи тези заплати и че някои позиции дори не достигат минималната за страната.

Масово предложенията са за около 1000 до 1500 лв месечно и то без гаранция за спазване на два почивни дни и неясното „плаващо“ работно време.

А за по-малките градове нещата са още по-трагични.

Там рядко позиция надхвърля хилядарката.

След удържането на дължимите данъци и осигуровки, сумата остава нищожна.

Малко по-високо е заплащането за обучен ръководен персонал, който носи отговорност за всичко в обекта, но пък рядко се намират хора, готови да се впишат в тази позиция. Най-висока е надницата, която се предлага за помощник-управителите в хипермаркетите.

До 3300 лв. стига заплатата им,  не чистото възнаграждение, разбира се, като сред изискванията е висше образование и компютърна грамотност.

Ще ви наемат на подобна позиция, ако сте имали поне 2 години опит в сферата на бързооборотните стоки, тоест идвате от техен конкурент, който вече е хвърли средства за вашата квалификация на съответната длъжност.

Не по-различна е и картината по морето.

Обещаните големи заплати за бармани, сервитьори и особено готвачи, нямат нищо общо с реалността.

Оказва се, че в нея влизат различни бонуси, които трудно могат да се вземат и работното време на практика е безкрайно. Затова и много специалисти в туристическия бранш избират да работят в чужбина.

Блиц Новини
Огорчиха Злати Йочев: Никога няма да съм като Хекимян

кадри bTV: Огорчиха Злати Йочев: Никога няма да съм като Хекимян Златимир Йочев най-после в прав текст каза отношението си към Антон Хекимян. Това преди него направиха Светослав Иванов, Николаос Цитиридис, а за Мария Цънцарова отдавна се знае, че много много не му се кефеше. Рожденият ден на водещия на …

БГ звезди
Днес това момиченце до Стоичков стана на 32 години, тя е една от най-красивите и успели българки

кадри Фейсбук/Натали Трифонова: Днес това момиченце до Стоичков стана на 32 години, тя е една от най-красивите и успели българки Синоптичката и водеща на bTV Натали Трифонова беше залята от обожанието на феновете си в социалните мрежи за рождения си ден. В понеделник ослепителната блондинка навърши 32. Трифонова обаче буквално …

Блиц Новини
Нова аномалия идва към България, обяви професор Георги Рачев по БТВ

кадри bTV: Нова аномалия идва към България, обяви професор Георги Рачев по БТВ Любителите на зимни спортове ще останат неприятно изненадани, защото сняг скоро няма да има. Месец септември е бил най-топлият, откакто има измервания, това каза климатологът проф. Георги Рачев по bTV пред Мария Цънцарова и Златимир Йочев. Последният …

error: Content is protected !!