Държавата въвежда нови стандарти за кюфтетата, кебапчетата и карначетата
- By : Vihrogon
- Категория: Блиц Новини
Нови стандарти за месните продукти. Кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни.
„Хората не трябва да се притесняват. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни“, каза пред Нова телевизия главният експерт в Дирекция „Контрол на храните“ Райна Иванова.
Опитните майстори на скарата не искат да си помислят, че водата ще измести мазнината в кюфтетата.
Мазнината в кюфтетата брани и знаковият скараджия на Кюстендил – Стоян Костадинов, когото всички в града познават като Стьопата.
„То ако има вода, няма да е кюфте. Няма да има нищо. Нали, за това е кюфте? Да е блажно. Аз така мисля, но не знам“, заяви Костадинов.
Експертите обясняват новия състав на кюфтето с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото, им са нужни нови пропорции мазнини и вода.
„Има нови породи, с ново съотношение вода – мазнини при самите животни, също така ние изискваме да бъдат влагани по-качествени части от месото – това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно съдържание, но пък имат по-ниска масленост, по-ниска мазнина“, каза Иванова.
ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО СЕ ОТВАРЯ ВРАТАТА НА КРЪЧМАРИТЕ,СТОЛОВЕТЕ ДА КРАДАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ СЕГА