Държавата опрощава наеми на обекти в Слънчев бряг, сваля наполовина цената на паркирането

Новини
реклама

снимка: Victor Belousov, Уикипедия

Ще бъдат изцяло опростени наемите до края на годината на обекти в Слънчев бряг, които не са отворени за туристи, предаде „Инвестор“. Предстои да направим анализ кои ще са те, като това ще важи за обекти, които са под егидата на „Слънчев бряг“ АД. Това заяви в Слънчев бряг вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, цитирана в прессъобщение от ведомството.

„Решението беше трудно, но го взехме, тъй като държавата влиза в положението на бранша.
Знаем за затруднението в момента и че туризмът е най-засегнатият сектор“, каза още Николова.

Тя е категорична, че най-големият ни курортен комплекс е изцяло подготвен да поеме туристите, които се очакват следващите месеци. 2020 г. е годината на българските туристи, на които разчитаме, обяви още тя. Прилага се пълна дезинфекция на всички публични пространства, както и на зелените площи, а видеонаблюдението функционира напълно.

Около 350 камери работят за сигурността на посетителите, стана ясно от думите й.

Министърът на туризма допълни, че с 50% ще се намали и таксата за паркиране в курорта. Създадена е специална апликация за чужденци, която е в тяхна помощ. Чрез нея веднага може да се заплати паркирането в синята зона, като сега цената е 50 цента на час, посочи вицепремиерът. В момента в Слънчев бряг почиват германци, нидерландци и чехи.

Местата за настаняване са резервирани за месец август на пълен капацитет, похвали се още Николова. Очакваме през септември и двудневни, и тридневни посещения, а август – едноседмични пакети.

Вицепремиерът анонсиира, че съвместно с Асоциацията на екскурзоводите се подготвя инициатива за малко познатите места у нас, която ще се популяризира в онлайн пространството.

„Изработваме и екшън план, който ще очертае подготовка за предстоящия зимен сезон, той е много важен. Ще създам специализиран съвет към министерството, в който ще бъдат включени експерти и представители на бизнеса“, съобщи също тя. „В него ще бъдат подготвени кризисни предложения за новия зимен сезон и преодоляване на последствията от Ковид-19“, каза още министърът на туризма.

Николова обяви още, че се очаква издаването на заповед, която да облекчи влизането на украински туристи в България, защото тази страна има потенциал за голям приток на посетители у нас и повече приходи за сектора. „За тях предвиждаме да отпадне изискването за представяне на 72-часов ПСР тест, както мярката ще важи за всички украински граждани, не само за туристи. В Украйна се намира и най-голямата българска диаспора. Връзките между двете страни в туризма имат дълги и добри традиции“, каза министърът.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
МВР за детето в Якоруда: Намерихме го в гората на 13 км от дома му, родителите не дават никаква информация

реклама Изчезналият 2-годишен Мехмед от Якоруда е намерен сам в гората, близо до съседното село. Това е на 13 км от дома му. Тепърва всички детайли по случая ще се изясняват. Това съобщиха местните органи на реда, пише eurocom.bg.   „Здравословното му състояние по първоначални данни е добро. Живо и …

Новини
LifeOnline: Софи Маринова пак ще пее в „Капките“

реклама Снимка ФБ Макар и до старта на „Като две капки вода 9“ да има поне половин година, вече текат преговори с участниците. В ход е и цялостен план за шоуто, което забавлява младо и старо пред екрана по три месеца през пролетта. Първият сигурен участник е Софи Маринова, научи …

Новини
Бойко Борисов: Засега да, правителството остава в този формат

реклама Кадър видео ФБ Засега да, правителството остава в този формат. Вижте, всичко може да се направи в името на България, но когато има диалог, когато има нормално мислещи политици, които вземат предвид мнението на другите. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Бойков, който инспектира строежа на магистрала „Хемус“, пише …