fbpx

Държавата изхарчи парите, в бюджета се отвори дупка от 190 милиона лева

Новини
реклама

илюстрация: Фейсбук/Бойко Борисов, архив

Приказката с пълната хазна на държавата, от която се гребе и раздава с пълни шепи, свърши, пише „Стандарт“. По предварителни данни и оценки бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП)  за месец август 2020 г. се очаква да бъде дефицит в размер на 190,4 млн. лв., което се дължи основно на спад в постъпленията, съобщиха от финансовото министерство.

Към 31 юли 2020 г. салдото е положително в размер на 1, 7 милиарда лева и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 1,12 млрд. лв. и по европейските средства в размер на 541,1 млн. лева.

Приходите, помощите и даренията по КФП към август 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 28.79 млрд. лв. (64.8 % от актуализирания годишен разчет). Съпоставени със същия период на 2019 г. данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към август 2020 г. се свиват с 949.8 млн. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 430.9 млн. лева.

реклама

Забавянето в приходите е следствие от негативните ефекти върху постъпленията при всички основни видове данъци от въведените ограничения в България и света във връзка с борбата с разпространението на COVID-19.

Разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) към август 2020 г. са в размер на 27.25 млрд. лв., което е 56.9 % от актуализирания годишен разчет.

За сравнение разходите по КФП към август 2019 г. бяха в размер на 28.19 млрд. лева, припомнят от МФ.

Номинално нарастване спрямо същия период на предходната година се отчита основно при социалните и здравноосигурителните плащания, разходите за персонал и други.

Превишението на приходите над разходите по КФП към август 2020 г. се очаква да бъде в размер на 1.53 мрд. лв., или 1.3 % от прогнозния БВП.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31 август 2020 г. от централния бюджет, възлиза на 808.5 млн. лв.

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
2
Предлагат извънредно положение до края на март, затварят училища и заведения

реклама Кадър видео Новини.бг Здравният министър Костадин Ангелов предлага от петък нови строги здравни мерки, които ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет. На практика ще останат да работят само хранителните магазини, банките, общественият транспорт. Удължаване срока на обявената епидемична обстановка до края на март, предлага здравният министър, освен …

Новини
Шоу кухня за деца “Вкусно с OLA” – единствената поредици от открити уроци по здравословно хранене

реклама Шоу кухня за деца “Вкусно с OLA”, е реализирано от верига заведения OLA Taste of MED и е единствената в страната ни поредица от открити уроци по здравословно хранене, насочени към децата от 4 до 11 години. Нашата цел е да изградим в съзнанието на децата навици на разнообразното, …

Новини
Д-р Пожарашки: От личен опит в борбата ми за живот с Ковид ви казвам: Дишайте активно възможното дълбоко, но не насилвайте

реклама Кадър видео БТВ Срещата ми с вируса започна през последната седмица на октомври, 2020 с лека кашлица. Последва тест и позитивен резултат. Посетих веднага Болница „Токуда“ за изследвания и лечение, което започнах в къщи по утвърдена в опита схема за лечение на заболяването. Симптомите бяха кашлица, температура, безсилие, мускулни …