Държавата изхарчи парите, в бюджета се отвори дупка от 190 милиона лева

Новини
реклама

илюстрация: Фейсбук/Бойко Борисов, архив

Приказката с пълната хазна на държавата, от която се гребе и раздава с пълни шепи, свърши, пише „Стандарт“. По предварителни данни и оценки бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП)  за месец август 2020 г. се очаква да бъде дефицит в размер на 190,4 млн. лв., което се дължи основно на спад в постъпленията, съобщиха от финансовото министерство.

Към 31 юли 2020 г. салдото е положително в размер на 1, 7 милиарда лева и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 1,12 млрд. лв. и по европейските средства в размер на 541,1 млн. лева.

Приходите, помощите и даренията по КФП към август 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 28.79 млрд. лв. (64.8 % от актуализирания годишен разчет). Съпоставени със същия период на 2019 г. данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към август 2020 г. се свиват с 949.8 млн. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 430.9 млн. лева.

Забавянето в приходите е следствие от негативните ефекти върху постъпленията при всички основни видове данъци от въведените ограничения в България и света във връзка с борбата с разпространението на COVID-19.

Разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) към август 2020 г. са в размер на 27.25 млрд. лв., което е 56.9 % от актуализирания годишен разчет.

За сравнение разходите по КФП към август 2019 г. бяха в размер на 28.19 млрд. лева, припомнят от МФ.

Номинално нарастване спрямо същия период на предходната година се отчита основно при социалните и здравноосигурителните плащания, разходите за персонал и други.

Превишението на приходите над разходите по КФП към август 2020 г. се очаква да бъде в размер на 1.53 мрд. лв., или 1.3 % от прогнозния БВП.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31 август 2020 г. от централния бюджет, възлиза на 808.5 млн. лв.

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Слави предупреди: Измама с моето име, не раздавам пари

реклама Снимка ФБ Това написа Трифонов в профила си в социалната мрежа с предупреждение към феновете си. Фейсбук страници, използващи моето име, пишат, че аз раздавам по 50 хиляди евро като искам данни за банковите карти на хората. Това са фалшиви страници. Това е лъжа и измама. Благодаря на всички, …

Новини
Каракачанов: Поех ангажимент да се оттегля като вицепремиер, ако Борисов и Радев си подадат ръка

реклама Снимка ФБ Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се зае да сдобрява премиер и президент. В специална своя позиция за Деня на независимостта той обяви, че е готов да стане гарант за диалог между Борисов и Радев, пише Стандарт. Ето позицията на Красимир Каракачанов, разпространена от ВМРО: „В Деня на …

Новини
Румен Радев: Да си дадем сметка за историческата си роля и да поемем съдбата си в свои ръце

реклама Снимка ФБ Прокламацията на Независимостта е един от най-ярките триумфи на българската държавност. Дързък, но и далновиден акт, около който българите се обединиха, независимо от политическите си пристрастия и убеждения. Рядък миг, в който граждани и управници съумяха „еднакво да мислят и едно да желаят“ в името на добруването …