fbpx

Даниел Митов за Борисов през 2007 г.: Продукт на милиционерска среда

Новини
външна реклама

Кадър видео Нова ТВ

Посоченият от Бойко Борисов за кандидат-премиер от ГЕРБ – Даниел Митов, невинаги е бил очарован от номиниралия го. Архивите на ДСБ пазят негови критични думи за партията и нейния лидер. На 17 октомври 2007 г. Митов отговаря на своеобразна анкета, в която не пести иронията за Борисов и ГЕРБ. По това време той е член на ДСБ и предстоят местни избори, на които Борисов отново е кандидат за кмет на София, след като предишната година е учредил ГЕРБ, четем в „Едно наум“ – рубрика на „Дневник„.

Днес нещата очевидно са променени. Така Митов се нарежда до Тома Биков и Деница Сачева – някога остри критици на Борисов, а сега негови страстни апологети. Биков остана в историята със статията си „Карикатура на диктатор“ от 2012 г., посветена на сегашния му лидер. Сачева през 2013 г. е откровена също на страницата на ДСБ: „Директори на общински и държавни фирми по места са принуждавани да стават членове на ГЕРБ, за да запазят работата си – точно както в комунизма. Фирмите са мачкани и рекетирани, както никога досега“.

външна реклама

„Дневник“ публикува анкетата на ДСБ с Даниел Митов едно към едно:

1. Коя партия е по-дясна – ДСБ или ГЕРБ? Защо?

– ГЕРБ не е дясна партия. Целта на Бойко Борисов е тази, която навремето си постави Симеон Сакскобургготски през 2005 г., да подмени автентичната десница. Ако успее, ще направи това, което стори НДСВ. Ще „открадне“ част от избирателите демократи и ще ги „подари“ на БСП и ДПС.

ГЕРБ е тръгнала да копира създаването на НДСВ. Безразборна и аморфна група от хора, очакващи по някакъв начин да влязат във властта. Борисов се хвалеше с това, че хора от БСП се „вливат“ в редиците на ГЕРБ. Нима една дясна по същността си партия би била привлекателна за леви хора? Това, че си казал няколко думи срещу Станишев, не те прави десен.
2. Опишете с три-четири кратки изречения какви са особеностите на една истински дясна партия.

– В българския исторически контекст десницата трябва да е антикомунистическа. Борисов е бил член на комунистическата партия, а през 1990 г. е напуснал деполитизиращото се МВР с аргумента, че не иска да изостави БКП. През 90-те години ролята на десницата беше да отстоява ценностите на демокрацията. По това време Бойко Борисов беше бодигард на Тодор Живков. И не на последно място десницата е длъжна да знае истината за миналото. По този повод Борисов се отличи с това, че освети с прожектори паметника на съветската армия, очевидно смятайки го за някаква голяма ценност. Ако мавзолеят не беше разрушен, щеше да освети и него.

3. Какво най-добро можете да кажете за Бойко Борисов?

– Полага респектиращи усилия да прочете книгата „Пиратът папа“, с което не пропуска да се хвали вече втора година.

4. Какво най-лошо можете да кажете за Бойко Борисов?

– Не е нужно да казвам нищо, просто трябва да го оставим той да говори.

5. Възможна ли е въобще властова коалиция между ГЕРБ и ДСБ според вас и при какви условия?

– Ако някой ви каже, че в политиката нещо е невъзможно, значи ви лъже.

6. Какво би могло да накара ДСБ и ГЕРБ да си взаимодействат? Възможно ли е въобще такова взаимодействие?

– Честно казано, не мога да се сетя за обстоятелство, което би довело до това.

7. Какви са според вас разликите между ДСБ и ГЕРБ?

– Аз не съм милиционер и никога няма да бъда. Не съм мутра и никога няма да бъда. Не съм масажирал ушите на Тодор Живков и никога няма да бъда приятел с Георги Първанов. Необходимо ли е да изброявам повече разлики?

9. Има ли някакви прилики между ДСБ и ГЕРБ?

– И двете са политически партии, регистрирани според Закона за политическите партии.

10. Ще има ли предсрочни парламентарни избори? Бихте ли работили за предсрочни парламентарни избори? Как бихте ги предизвикали?

– Предсрочни парламентарни избори може да предизвика не опозицията, а некадърността на управляващите. Като гледам Станишев, Вълчев и Орешарски, започвам все повече да се обнадеждавам в тази посока. Ако трябва да бъда по-сериозен, това правителство е опасно за България и е дълг на всяка демократична политическа сила да работи в посока то да си отиде час по-скоро.

11. Подкрепяте ли учителската стачка?

– „Демократи за силна България“ не просто първи подкрепихме стачката на учителите, а оказахме конкретна помощ в експертизата и икономическите аргументи. Именно тук е разликата между истинската и фалшивата опозиция. Докато ние правехме това, Бойко Борисов и ГЕРБ се скриха някъде и в продължение на седмици не заеха категорична позиция.

12. Смятате ли, че преди изборите трябва да има вот на недоверие към правителството?

– В тази ситуация опозицията не бива да се води от партийните си интереси, а от интересите на учителите и родителите. Ако един вот на недоверие може да помогне учителите да излязат от унизителното положение, в което са поставени, то никакви тактически аргументи не трябва да го възпрепятстват.

13. Кого бихте избрали за съперник на балотаж – Бойко Борисов или Бриго Аспарухов?

– Честно казано, няма никакво значение. Те са продукт на една и съща милиционерска среда. Даже понякога ми се струва, че дори физически си приличат.

14. Какъв е брутният вътрешен продукт на България на глава от населението?

– Прогнозираният от Централната банка БВП за 2007 е около 55,7 млрд. лв., което прави около 7328 лв. БВП на глава от населението. Ако България бе запазила тенденцията на реформите от 1997-2001, тези числа сега щяха да са значително по-високи.

15. Между какво избираме на кметските избори, които идват? (Избор между какви личности и какви особености на управление)

– Между един млад и енергичен човек и амортизиран бивш полицай. Между компетентен и с впечатляваща професионална биография кандидат и една мутра. Или ако трябва да го кажа метафорично, избираме между кандидата на тези, които слушат джаз, и кандидата на слушащите чалга.

16. С какво Бойко Борисов превъзхожда Мартин Заимов?

– С телесната си маса. С впечатляващото си приятелство с турбофолк „иконата“ Цеца Величкович. И най-вече с добрите си познания върху живота на „Пиратът папа“.

17. Как се чувствате в сянката на Костов?

– Ужасно засенчен. Все по-сериозно обмислям идеята да дам пресконференция, на която да разкажа колко авторитарен лидер е Костов и каква вина носи за глобалното затопляне и Първата световна война. И че, както каза един приятел: „Костов е вегетарианец не защото обича животните, а защото мрази растенията“.

18. Какво най-добро можете да кажете за вашия съперник Цветан Цветанов, ако го познавате?

– Нямам лични наблюдения.

19. Какво най-лошо можете да кажете за вашия съперник Цветан Цветанов, ако го познавате?

– Не го познавам, за да мога правя подобни оценки.

Продължението четете ТУК

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кметът на Русе: Днес ни разтърси огромна трагедия. Болката в мен е голяма

външна реклама Снимка профил ФБ Днес ни разтърси огромна трагедия. Две млади русенски сърца спряха да бият в тежка катастрофа на булевард “България” преди изхода на Русе. Изразявам дълбоките си съболезнования на скърбящите им близки! Болката в мен е голяма. Това написа градоначалникът на Русе Пенчо Милков в профила си …

Новини
Мая Манолова: Планини от токсичен фосфогипс се издигат край Девня

външна реклама Снимка профил ФБ „Изправи се.БГ получихме сигнал за планини от токсичен фосфогипс и отделяне на флуор от торовия завод край Девня, написа Мая Манолова в социалната мрежа: Целият регион около завода до пристанище Варна Запад е покрит с такъв сивкав прах, който видно от снимките е съхраняван напълно …

Новини
Рокади в „Има такъв народ“

външна реклама Снимка профил ФБ Двама лидери на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ в Кюстендилско бяха свалени от постовете си след спешно заседание на областното ръководство, на което присъстваха представители на националното ръководство, информира struma.bg. След като областният координатор о.з. подполковник Огнян Иванов беше освободен от поста и …