fbpx

Данъчните признават тестовете за COVID-19 като фирмен разход

Новини
реклама

илюстрация „Вихрогон“

Разходите за тест за коронавирус на служителите НАП ще признава на фирмите като разход. Работодателите приемат като облекчение решението на приходната агенция да се приспадат като разход средствата, вложени в тестовете за COVID-19, предаде dnes.bg.

В една от компаниите в Русе към днешна дата работят близо хиляда служители. От началото на извънредното положение фирмата поема тестването на своите работници.

„Опциите бяха или служителите да се натоварят с тях или ние да поемем тестовете. Затова ние решихме, че ние ще поемем тестовете. До този момент сме тествали над 350 служители“ каза управителят д-р Христо Христов.

Зелиха е служител в компанията от повече от 10 години. Тя споделя, че това е голямо удобство, предвид скъпите цени на тестовете.

„Може да се каже, че ние сме едни от щастливците, които се възползваме от тази безплатна услуга, защото ни спестява и време и не се притесняваме, че можем да се разболеем и да нямаме възможност да отидем да се изследваме“, посочи тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

реклама

НАП регламентира, че работодателите са задължени да извършват разходи за осигуряване на надеждна диагностика на персонала за предотвратяване на зараза.

„В този смисъл извършваните от тях плащания за ПСР или антигенни тестове се признават за данъчни цели на основание чл.11 от ЗКПО, при условие, че са спазени изискванията за документална обоснованост“, обясни Николай Николаев от ТД на НАП в Русе.

Необходимо е документирането с първичен счетоводен документ, отразяващ вярно стопанската операция. От бизнеса приемат мярката с доза облекчение, защото разходите за изследване и дезинфекция са огромни.

„Към момента ние сме дали над 120 хиляди лева кумулирани разходи от април месец до сега за предпазване за предпазване и превенция от разрастване на пандемията на територията на фирмата. Така че това ще облекчи, но няма да компенсира в пълна степен това, което го направихме, но ние го приветстваме“, допълни управителят на фирмата.

На официалния интернет сайт на НАП вече са публикувани указанията за това как и с какви документи ще се отчитат като разход средствата, вложени в тестове за Ковид-19.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
От пътна полиция предупреждават: Глобите се плащат само по сметка, посочена във фиша

реклама Снимка piuxabay Не се допуска заплащане на глоба чрез пари в брой на мястото на извършване на нарушението или проверката предупреждават от Пътна полиция. На сайта им е качена информация как става плащането на глобите, както и списък на най-често допусканите грешки при попълване на документите. Как могат да …

Новини
Заведенията отварят след 20 февруари

реклама Снимка pixabay На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването между ресторантьори и ресорни министри съгласие не е постигнато. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение от наша страна, заяви Ричард Алибегов пред журналисти, пише …

Новини
При виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайници веднага вземете мерки

реклама Снимка pixabay Много признаци показват, че артериалното налягане не е в норми. Атмосферното налягане, емоциите, температурите на въздуха и други външни условия могат да му повлияят да падне или да се вдигне. Виене на свят, шум в ушите, изтръпване на крайниците – всичко това е, че кръвното ви е …