Дълговете на болниците близо 700 млн. лв. само за първите 6 месеца от годината

Новини
реклама

снимка Pixabay

Близо 700 млн. лв. са стигнали дълговете на държавните и общинските болници за първите 6 месеца от 2020 г. От тях над 150 млн. лв. са просрочени. Това стана ясно от отговор на здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол днес, пише „24 часа“.

Малко над половин млрд. лв. са дълговете на държавните болници, от които просрочени са близо 130 млн. лв. Дълговете на общинските лечебни заведения пък са в размер на 149,9 млн. лв., от които просрочени – 32,3 млн. лв., допълни здравният министър. Той отговори на въпрос на депутатът от БСП Дора Янкова.

„Пандемията с COVID-19 постави болниците пред сериозни предизвикателства, включително и финансови. Предприетите противоепидемични мерки, отложиха лечението на редица хронични заболявания, които не изискват спешност. Това намали дейността и съответно приходите на болниците с близо 16% спрямо първите 6 месеца на 2019 г.“, обясни министърът една от причините, допълнително довела до усложненото състояние на болниците.

Проф. Ангелов призна, че през последните месеци усилията на институциите, включително здравните, са били насочени към справяне с епидемията, но сега държавата е предприела редица механизми, чрез които ще подпомогне лечебните заведения, включително и общинските, припомни той. Това ще стане чрез средното увеличение от 10% на клиничните пътеки, чрез допълнителното финансиране за поддържане на инфекциозните отделения, както и чрез допълнителните 6 млн. лв., които ще получат общинските болници по линия на наредба 3 за неблагоприятни условия.

„Вчера проведох среща с Националното сдружение на общините. С тях стигнахме до консенсус, че те ще изготвят алгоритъм за разпределението им и то ще бъде консенсусно. Те като капиталови собственици, знаят къде има най-големи проблеми и къде каква необходимост от средства има“, каза проф. Ангелов.

„Опитайте се да сте министъра, който ще подкрепа общинското здравеопазване, защото то е важно“, обърна се към него накрая Дора Янкова.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
НИМХ предупреждава: В сряда до обяд слънце, после идва промяна

реклама Снимка pixabay През нощта беше предимно ясно и почти тихо. Минималните температури в повечето райони бяха между 8° и 13°. В сряда над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността, предимно висока, ще започне да се увеличава. След обяд над западните райони ще се …

Новини
Колекторите без право да тормозят длъжника в работата му, при нарушение глоби до 10 000 лв

реклама Снимка pixabay Колекторите няма да могат да тормозят потребителите на работното им място по начин, по който проблемите на длъжника да станат известни на трети лица. Така достъпът им до нашия офис ще бъде прекъснат. Това предвиждат промени в Закона за защита на потребителите, цитирани от “Монитор”. Цяла нова …

Новини
Евростат: Трудът в България струва 6 евро на час, но заедно с данъците и осигуровките, които прибира държавата

реклама Снимка Вихрогон Българите са сред жителите на ЕС, които имат най-големи проблеми при плащането на битови сметки – за ток, вода и парно. 27,6% от хората в страната имат просрочени задължения за комунални услуги, като по този показател сме на второ място в ЕС, показват данни на Евростат, предаде …