fbpx

Дацов: Заплатите в левове, данъците в евро

Новини
външна реклама

„Една година преди въвеждането на еврото във Валутния закон могат да се променят два текста – в магазините при покупка да бъдат въведени две цени – левова и еврова, както и данъците да се плащат в евро“, коментира финансистът Любомир Дацов пред БТВ. Според него заплатите и цените могат да имат отклонение под 1% при закръгляването.

За заплатите, които ще получаваме в левове през 2023 г., ще платим данъци в евро през 2024 г. След две години и половина – на 1 януали 2024 г., България въвежда единната европейска валута, а само месец по-късно левът отива в историята. Само през януари ще можем да плащаме и с двете валути. След това, макар че в магазина стоките ще имат две цени – и в лева, и в евро, ще пазаруваме само с европейските пари. Това е записано в проект на Национален план за въвеждане на еврото в България. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди да бъде внесен за одобрение в Министерски съвет.

 

„Обикновените хора ще разберат за смяната от лев на евро „от петък за понеделник“. При добра готовност на БНБ, едномесечният срок не дава възможност за спекулации. Властите трябва да обяснят добре какво предстои да се случи“, съветва Любомир Дацов. „България е с фиксиран валутен курс от дълго време, хората нищо няма да усетят“, допълни финансистът.

външна реклама

Още от август 2023 г. цените у нас ще бъдат обявени и в лева, и в евро, пише Стефан Кючюков в „Труд„. При приемане на еврото имаме задължение да въведем две цени 30 дни след като Съветът на ЕС приеме решение, че България отговаря на условията и потвърди обменния курс, при който ще влезем в еврозоната. Очаква се това решение да бъде взето в началото на юли 2023 г. Целта на ранното обявяване на две цени е да се попречи на търговците да закръглят цените нагоре.

Преизчисляването от левове в евро ще става при фиксирания курс от 1,95583 лв. за евро, като трябва да се използват всичките пет знака след десетичната запетая и едва след това полученият резултат може да бъде закръглен до един евро цент, пише в Плана за въвеждане на еврото. През този месец, в който ще можем да плащаме с която валута си изберем, търговците ще връщат ресто само в евро. Но за да бъдат предпазени от хора, които искат да си пласират дълго събирани стотинки, ще има специално правило, според което няма да бъдат задължени да приемат повече от 50 броя монети при една покупка.

От 1 февруари 2024 г. ще пазаруваме само с евро, но обявяването на цените в две валути ще продължи през цялата 2024 г. Освен в магазините, двете цени ще са задължителни и за всички реклами на търговците, както и за услугите на администрацията. По време на този период всички суми, дължими от граждани на държавата и общините, като данъци, такси и т. н., ще се изписват в лева и в евро.

В данъчните декларации за доходите, които ще се подадат през 2024 г. за доходите от 2023 г., дължимите суми ще бъдат в левове. Плащанията към хазната обаче, които трябва да бъдат направени както обикновено до 30 април, ще бъдат в евро, изчислени по фиксирания курс на лева. Ако има закръгляване, то трябва да е в полза на гражадните.

„Макар че само в рамките на един месец ще можем да плащаме и с лев, и с евро, това не означава, че няма да можем да обменим лева след това“, каза Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка /БАКБ/ пред „Блумбърг тв“. „По финансовите въпроси клиентите са свикнали да се доверяват на банката, с която работят. Очаквам ролята ни основно да бъде комуникативно-информативна в обясняване на това какво се случва и какви са промените“, добави той.

През първите 6 месеца от въвеждане на еврото банките и „Български пощи“ ще обменят безплатно левове в евро, а през следващата половин година ще могат да вземат такси за тази услуга. От 2025 г. банките няма да бъдат задължени да го правят. Ако у хората има останали левове, те могат да ги обменят в БНБ без такси за неограничен период от време.

Още на 1 януари 2024 г. всички сметки в банките ще бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро при фиксирания курс. Това ще се случи и с всички кредити в лева. Не се допуска превалутирането да се използва като условие за предоговаряне на клаузи в договорите между банките и техните клиенти, които биха ги поставили в по-неблагоприятна позиция. Ако лихвата по заема е фиксирана, тя ще важи и след въвеждане на еврото. Ако заемът е с променлив лихвен процент, този параметър ще бъде променен. Това ще бъде регламентирано в закона за въвеждане на еврото у нас. В Плана е записано, че това трябва да стане по начин, който не утежнява финансовото състояние на клиентите и не ги натоварва с допълнителни разходи.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Проучване показа, че Трифонов е политическият лидер с най-голямо доверие, Борисов е на четвърто място

външна реклама кадри: Фейсбук/Бойко Борисов, Слави Т. Трифонов Слави Трифонов е лидерът на политическа партия, който се ползва с най-висок авторитет и одобрение. Това показва проучване на Маркет линкс, представено по bTV. На втора позиция е поставен съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Трифонов получава 33% одобрение, а Иванов – …

Новини
Народното събрание почете с минута мълчание загиналите огнеборци Валентин Димиров и Антон Гръбчев

външна реклама кадър Народно събрание С минута мълчание започна днешното заседание на българския парламент. Депутатите единодушно приеха да сведат глави пред паметта на Валентин Димиров и Антон Гръбчев – двамата горски служители, загинали при гасенето на пожара между селата Петрово и Голешово вчера. Въпреки че обичайната процедура не беше спазена, …

Новини
БОЕЦ пита Трифонов: Масон ли сте?

външна реклама кадри: Фейсбук/Слави Т. Трифонов, БОЕЦ Срещал ли се Слави Трифонов с  Делян Пеевски в хотел „Берлин” през декември 2016г. , или на друго място и по друго време? Кога, къде и защо? Този въпрос постави публично пред лидера на „Има такъв народ“ Георги Георгиев от организацията БОЕЦ, пише …