fbpx

Д-р Владислав Пакеров, кардиолог: Левкоцити извън нормата са сигнал за преболедувалите Covid-19

Новини
4
реклама

Снимка: Аджибадем Сити Клиник

„Това, което може да ни наведе на мисълта, че има нещо притеснително в кръвната картина, е ако има останал висок брой на левкоцити или пък драстично понижен брой на левкоцитите.

Ако има висок брой на левкоцитите, означава, че инфекцията още продължава, но човек след преболедувани 14 дни, не е заразен, не е болен.

А драстично ниският брой на левкоцитите означава понижен имунитет и нисък имунитет отговор, което може да наведе на мисълта за консултация и с хематолог“, това разясни специалистът.

„Пълната кръвна картина с „C-реактивен протеин“ и ренгенова снимка на белия дроб и сърцето, както и ехокардиография, са първите и най-важни изследвания, които трябва да си направи всеки пациент, преболедувал Covid-19 в домашни условия“, каза пред БНР д-р Владислав Пакеров, интервенционален кардиолог в Аджибадем Сити Клиник – ДКЦ Младост.

реклама

 

По думите му тестът за антитела се прави 20 след преболедуването, но може да се направи и по-късно.

Други важни изследвания са ренгенова снимка на сърце и бял дроб и ехокардиография, за да се оцени имали засягане на сърдечно-съдовата система – дали е засегната перикардната обвивка на сърцето с образуване на изливи, дали има засягане на мускулната тъкан на лявата камера – миокардит, ако в ренгеновата снимка на белия дроб има данни за незатихнали възпалителни промени, може да се направи компютърна томография на бял дроб, при по тежко преболедувалите може след три месеца да се направи ядрено- магнитен резонанс на сърцето.

Цялото интервю ТУК

реклама
loading...

Искам да попитам колко време след преболедуване на Совид трябва да се възвърне обонянието? И нормално ли е вече два месеца да?нямам?

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Забраняват 8 вида пластмаса от 1 юли

реклама Кадър видео Нова ТВ В студиото на предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS гостуват Елеонора Йосифова Сдружение „За Земята“ и Вера Маркова от първия магазин с нулев отпадък. Те говорят за това как да заменим пластмасата за ежедневна употреба. „Не е достатъчно само потребителите да намалят количеството пластмаса, но …

Новини
ЦИК: Гласуваме с ръкавици

реклама Снимка pixabay „Дата 4 април дава още една седмица на ЦИК, за да вземе съответните решения за подготовка на изборите“. Тя уточни, че голямото им притеснение е за гласуването на българите в чужбина, тъй като датата съвпада с Великден за католическия свят и припомни, че затова Общественият съвет към …

Новини
Министър Ангелов: След ваксината получих тахикардия заради камерите

реклама Кадър видео Нова ТВ „Нямам завишено кръвно. Аз съм човек, който в такава ситуация… знаете – емоцията е много силна, а и когато има толкова камери срещу мен винаги се получава тахикардия и оттам се получава артетриалното наблюдаване. Д-р Валериева пак ми измери кръвното и то е 110/70“заяви здравният …