fbpx

Д-р Трифон Вълков: Близо половината българи са се срещнали вече с Ковид-19

Новини
реклама

Снимка pixabay

В повечето случаи става въпрос за около 10 пъти по-висока заболеваемост от епидемиологична гледна точка.

Той припомни, че за месец и половина има около 10 пъти спад на заболеваемостта – през октомври и ноември регистрирахме по 4000-5000 позитивни PCR теста на ден, сега броят им е между 400 и 500. При това няма значими разлики в цифрите на тестваните хора.

Между 2,5 и 3 милиона българи или около 45% вече са се срещнали с коронавируса. Това съобщи пред “Труд“ д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница – София, подчертавайки, че заключенията са лично негови. Според официалната статистика в Единния информационен портал за COVID заболелите към 25 януари са 214 817 души.

Д-р Вълков подчерта, че официалната статистика никога не може да хване истинския брой на заразени и заболели.

 

“През октомври и ноември не бяха включени антигенните тестове. Ако и те влизаха в статистиката, сигурно щяхме да регистрираме по 10 000 заболели на ден“, каза още д-р Вълков. Той припомни публикация на американски учени, изследвали резултатите от противоепидемичните мерки. Заключението им било, че резултатите не надхвърлят 20% снижаване на заболеваемостта.

“Очевидно е, че 20 на сто не е 10 пъти намаляване на броя на регистрираните заразени и заболели“, заяви докторът. Той бе категоричен, че резкият спад в заболеваемостта се дължи на факта, че мнозина от българите вече са се срещнали с вируса и са придобили имунитет.

“За ваксинален имунитет все още не можем да говорим“, обясни д-р Вълков.

Според него, за да се установи какъв е процентът на българите, които са се срещнали вече с вируса, е необходимо да се направи сероепидемиологично проучване – масово изследване на населението за наличие на антитела.

“Не говорим за изследване на 2 или 3 млн. души. Достатъчно е да се направи изследване на една представителна извадка, на един град, както беше направено в Банско в началото на пандемията“, обясни инфекционистът. Според него, ако над 70% от хората имат антитела, би било твърде добре.

“За съжаление обаче този процент е трудно постижим, тъй като се оказва, че между 20 и 30% от хората или бързо губят антителата – в рамките на месец-два, или въобще не изграждат антитела“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
63- годишна блъсна с кола своя колежка и избяга

реклама Снимка pixabay Пострадалата жена смята, че инцидентът не е случаен, а умишлен. Полицията работи по случая. Жена блъсна с кола своя колежка на тротоар в Смолян, според информация от полицията и разказ на пострадалата. Шофиралата колата 63- годишна жена е напуснала мястото на инцидента и е установена по-късно след …

Новини
Урсула фон дер Лайен: Ваксинационният паспорт ще бъде въведен скоро

реклама Кадър видео туитър „Какво точно ще представлява т.нар. зелен дигитален паспорт ще обясним още този месец, когато ще представим проекта“, заяви Урсула фон дер Лайен чрез видеоконферентна връзка. По думите ѝ по този начин ще бъдат създадени „зелени“ коридори за трансгранично пътуване в Общността. Идеята за създаването на ваксинационен …

Новини
Таксите на банките за обслужване на сметка станаха „златни“

реклама Снимка pixabay Средният размер на таксите, начислявани от банките на потребителите по разплащателни сметки за услуги за основни операции, поскъпват за една година, се вижда от сайта на Българската народна банка. Oтĸpивaнeтo нa paзплaщaтeлнa cмeтĸa, ĸoгaтo ĸъм нeгo имa и издaдeнa дeбитнa ĸapтa, e пocĸъпнaлo минимaлнo c oĸoлo 0,20 …