fbpx

Д-р Светлозар Сардовски: Температурата бори Ковид. Не я смъквайте до 38 градуса

Новини
1
реклама

Кадър видео ютуб

Ковид пандемията, борбата с вируса, мерките и средствата, с които да облекчим състоянието си, всичко това разказва д-р Светлозар Сардовски в интервю. Той е специалист по обща и инвазивна кардиология, експерт по ехокардиография, специалист по вътрешни болести, магистър по обществено здраве, здравен мениджмънт и здравословен начин на живот.

 

– Д-р Сардовски, във ваша публикация заявявате, че ибупрофенът и въобще нестероидните противовъзпалителни средства убиват интерферона и дори удължават протичането на болестта. А те масово се употребяват…

– Те не убиват интерферона, просто всичките такива противовъзпалителни средства намаляват производството на интерферон, който се бори с вируса. Има проучвания, според които тези средства може би само подобряват симптомите, но нито скъсяват, нито подобряват хода на заболяването. И противоречиви мнения за това, че може би удължават времето на болестта.

Затова смятам, че не трябва да се приемат нестероидни противовъзпалителни препарати, без да има нужда от тях. Освен това съм на мнение, както и доста инфекционисти, че при температура до 38 градуса не трябва да се приемат температуропонижаващи средства.

реклама

Всичко това е отдавна известно. Както и че аспиринът във високи дози също намалява интерферона. Дори има спекулации, че използването на много и големи дози аспирин по време на пандемията през 1918 г. може би е оказало негативно влияние върху протичането на болестта. Може и да не е така, но има и такива мнения, изказани от медицински специалисти, не от случайни хора.

Но пък в малки дози аспиринът е полезен. Така че всичко е в дозата и начина на приложение. В тази връзка обаче искам да изтъкна, че противовъзпалителните са най-малкият проблем. По-големият проблем са антибиотиците.

Първо, 100% е доказано, че не помагат, второ – нарушават имунния баланс чрез потискане на добрите бактерии. Т.е., обръщат имунния отговор, понижават го. Освен това могат да предизвикат гъбични инфекции, които още повече усложняват състоянието. И трето, с което ще се сблъскаме в бъдеще: тази безразборна употреба на антибиотици ще ги изхвърли от употреба. Няма да действат на това, за което са предвидени. Имайте предвид, че годишно в света умират около 10 милиона души от това, че не им действат антибиотиците, т.е., от антибиотична резистентност. А това са необходими и важни препарати.

Цялото интервю четете ТУК

реклама
loading...

Така е докторе. Само че, кой и колко ще издържи над 38 градуса. Това е разковничето на оцеляването. Млади и децата да, но възрастните – рисковано е. Граничния температурен предел при децата е по-висок, отколкото при възрастните. Над 40,5 Цезиеви градуса белтъците са в риск Сърцето е в ускорен пределен пулс.
Нима това не са част от причините за по-високата смъртност при възрастните.
Естествено е вирусната Короновирусна пневмония, като основна причина. .

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Грошев: Изкарали сте Ковид, ако имате усещате нарушено обоняние, слабост, кашлица и задух

реклама илюстрация Pixabay Четири са признаците, които могат ясно да покажат, че сте прекарали коронавирус. Това заявява д-р Сергей Грошев, цитиран от zdrave.to.  Те важат особено за тези, които са изкарали леко заболяването. Според лекаря, човек лесно може да обърка настинката с коронавирус. Основни признаци на болестта обаче се запазват дълго …

Новини
Намериха 17-годишното момиче Макбуле от Нови пазар

реклама Снимка: ОДМВР – Шумен Момичето, което беше пуснато за издилване преди няколко дни е намерено. Това е 17-годишната Макбуле Ешреф. реклама Днес, 15 януари, е предадена на родителите й. Била е при нейни познати. В добро здравословно състояние е. реклама loading…

Новини
Учените откриха нов вид по-малки антитела наречени „нанотела“, ефикасни и срещу мутации на вируса

реклама Снимка pixabay „Нанотелата“, както е отбелязано в проучването, са по-малки от класическите антитела, поради което те по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Авторите на статията успяват да комбинират нанотела в потенциално ефективни молекули, които едновременно атакуват различни части на вируса SARS-CoV-2, пишат MedicalXpress …