fbpx

Д-р Стела Денчева: Следващата вълна ще е от туберкулоза

Новини
външна реклама

Снимка pixabay

„Добрата новина е, че заразността при туберкулозата е по-ниска отколкото заразността примерно при Covid, но въпреки всичко става дума за заразно заболяване. Един човек, който отделя бактерии, т.е. който е заразен, и който непрекъснато контактува с хора, е предпоставка да зарази всички, с които той е контактувал, особено тези, които са в тесен контакт с него като например семейството, близките, колегите му. Ние това и наблюдавахме“. „Следващата вълна след Covid ще е от туберкулоза“, предупреди пред БНР д-р Стела Денчева.

Рязко се увеличават болните с туберкулоза, предупреди пулмологът д-р Стела Денчева, управител на Белодробната болница във Велико Търново. Болниците нямат средства за нормално съществуване, затова не финансират и не провеждат скринингови програми за откриване на туберкулоза. По думите на д-р Денчева, белодробните болници не срещат за това подкрепа и от Министерството на здравеопазването, предаде БНР.

външна реклама

Средногодишно във Великотърновска област се откриват поне по 40 болни с туберкулоза. При започването на Covid вълната случаите рязко намаляха, посочи пулмологът и управител на болницата за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ във Велико Търново д-р Стела Денчева:

„В началото на календарната година пациентите с туберкулоза изчезнаха. Причините за това са няколко. Първо – огромен страх сред хората от Covid, които спряха да търсят медицинска помощ. Второ – заради пандемията, ограничените контакти и страшно голямото натоварване в лечебното заведение. Заради Covid, ние спряхме профилактичните прегледи и активното издирване на пациенти с туберкулоза, поради което в началото на календарната година имахме двама или трима за първото шестмесечие. Но не е така реално. След това, когато намаляха болните с Covid, в началото на юни изведнъж пациентите започнаха д търсят медицинска помощ. Оказа се, че започнаха да се появяват едни затлачени случаи, които са се самолекували, самоукрили, страдали тихомълком в продължение на 6-7 месеца. Тези пациенти започнаха да се появяват даже огнищно, цели семейства“.

От юли до октомври тази година новооткритите случаи на туберкулоза в област Велико Търново са 22-а. Капацитетът на фтизиатричното отделение в Белодробната болница „Д-р Трейман“ е за 20 туберкулозно болни. При преструктурирането, заради пациентите с коронавирусна инфекция, отделението е останало с 10 легла. В момента в него на лечение с тежка форма на туберкулоза са 9 пациенти на възраст от 40 до 60 години.

Туберкулозата е заразно заболяване и един недиагностициран и неизолиран болен разнася безконтролно заразата, предупреждава д-р Стела Денчева:

 

Ако не се вземат спешни мерки от здравните власти и не се заостри вниманието на обществото, положението ще стане много тежко, предупреди д-р Денчева:

„Следващата вълна ще е туберкулбозна, няма да е Covid. Рисковете от това, ще се движат свободно в обществото хора, които са бацилоотделители, са точно такива, каквито са, когато ковидно болни се движат в обществото. Това е заразно заболяване. Това, че човек е провел един, два или пет контакта с туберкулозно болен, не означава че ще се зарази на 100 %, но има вероятност. Той влиза в така наречената категория контактни и в минали времена ние активно ги издирвахме. За жалост, сега ситуацията е по-различна, на-малкото защото ресурсът е пренасочен за обслужване на пациенти с Covid, които са много тежки“.

Covid болните се лекуват няколко месеца с усложненията, но лечението на туберкулозно болните продължава многократно повече. Проблемът с издирването на болните с туберкулоза е организационен и финансов. Държавата трябва активно да се намеси, защото скрининговите програми вече са за сметка на болниците, а те издишат, предупреди управителката на Белодробната болница във Велико Търново:

„Това е един много комплициран проблем, първо защото в момента Министерството чува само Covid и имаме много сериозен натиск за увеличаване още на леглата, на които се обгрижват пациенти с Covid, което означава, че това ще бъде пак за сметка на фтизиатрични или неспецифични заболявания. Но в края на краищата заболеваемостта е сериозна. Освен това Глобалният фонд за туберкулоза и СПИН се изтегли от България през 2019 година, поради което рязко спадна финансирането. Това означава, че ние вече нямаме ресурс, освен ако не го заделим със собствени средства, за да провеждаме профилактични прегледи, изследвания и т.н. като се има предвид сериозното финансово състояние, пред което болницата се изправи, заради напускането на лекарите, покрай Covid пандемията всичко поскъпна неимоверно много, ние нямаме финансов ресурс да съществуваме, какво остава да заделяме такъв свободен ресурс. В началото на миналата година се обадиха представители на една фирма, които казаха, че са спечелили обществена поръчка на министерството именно за осъществяване на такива дейности. Попитаха работим ли туберкулоза, ние отговорихме, че това всъщност е единственото лечебно заведение в областта, което работи туберкулоза. Заявиха желание по телефона да работим заедно и нещата приключиха до там. В момента за Министерството на здравеопазването туберкулозата не е приоритет. Аз мисля, че в един добър или лош момент това ще изиграе много лоша шега на цялото общество“.

Въпреки затрудненото положение и липсата на финансиране, ако някой гражданин има съмнения, че е заразен с туберкулоза, може безплатно да бъде прегледан, тестван и диагностициран в белодробните болници, подчерта д-р Стела Денчева, управител на болницата за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Мария Игнатова смени Нойзи с друг мъж

външна реклама Кадър Мария Игнатова, Инстаграм Мария Игнатова безспорно е една от най-харесваните, но и най-обсъжданите дами в родния шоубизнес. Връзката й с Рачков бе тема номер 1 в светските издания и клюкарските сайтове външна реклама Сега обаче тя не слиза от светлината под прожекторите. Голяма изненада събуди факта, че …

Новини
Кирил Петков: До дни България може да има ново правителство

външна реклама Тази вечер финалният документ за коалиционното споразумение ще бъде изпратен към партийните централи. Те ще имат няколко дни да го одобрят. „Имаме доста кандидати, които ще предложим”, добави той До дни България може да има ново правителство, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков. Това ще бъде възможно, …

Новини
Лили Иванова: „Заливана“ съм от обич и омраза

външна реклама Кадър видео БНТ „Мисля, че това бе най-дългото ми отсъствие от сцената. Никак не ми бе приятно. Светът е много различен. Не съм отчаяна. Но ние трябва да сме готови да посрещнем всяко предизвикателство“, това заяви голямата Лили Иванова в първото й телевизионно интервю след 3-годишно отсъствие от …

driving theory test uk