fbpx

Д-р Николай Брънзалов: Ние сме отличници в Европа, но вирусът циркулира, ваксинацията върви по-бавно

Новини
реклама

Кадър видео Bulgaria ON AIR

„Разумно е да се разхлабват мерките, когато цифрите показват, че имаме по-малка заболеваемост. Ние сме отличници в Европа, но това не трябва да ни опиянява и да си кажем, че нямаме проблем. Вирусът циркулира, ваксинацията върви по-бавно и мерките ще корелират спрямо показателите“, каза председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов в „България сутрин“.

От 4 февруари започва по-сериозно разхлабване на мерките у нас – големите ученици се връщат присъствено в клас, отварят врати фитнесите, танцовите зали и магазините в големите търговски центрове. В същото време не се предвижда отваряне на ресторантите. Ресторантьорите и представители на детските центрове излизат на протест на 27 януари.

 

Според него здравната ни система не е била толкова натоварена, а персоналът вече е много добре обучен.

„Също така се тества масово. Това вече не е проблем, но преди месеци беше“, добави д-р Брънзалов.
На въпроса дали специалистите се притесняват от разхлабването на мерките, той отговори, че „притесняваме“ не е точната дума.

„В Европа имат по-големи затруднения. При нас е по-добро положението. Никой не иска да има рестрикции в обществото. Видяхме как се събира една негативна енергия в него. Решения не се взимат под натиск – взимат се премислено. Мисля, че в България няма да стигнем до насилие и тежки протести“, каза д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.
Той смята, че причината да не се отварят все още ресторантите и баровете е, че там е много трудно да бъдат спазени мерките като дистанция и добро поддържане на необходимата хигиена. Д-р Брънзалов коментира и проблема със забавянето на доставките на ваксини.

„Почти всяка седмица ще има доставки на ваксини. Ваксини да стоят по складовете няма. Всичко което се получи, се разпределя по съответните региони и ваксината се доставя на всички, които желаят. Проблемът е в доставките. Ние сме заявили едни количества, но се доставят други“, смята той.

Според него е важен момент, че трябва да се отдели половината доза. Ако са получени 10 000 – трябва да се поставят 5000. По думите му голяма част от страните от ЕС имунизират много, а след това нямат за втора доза.
„Да, в Европа като процент са ваксинирали по-голямо количество, но ние нямаме проблем с втората ваксинация. Някои райони в България много по-бързо осъществиха първата фаза на ваксинация. Всичко зависи от доставките на ваксините. Ако има регулярни доставки, няма да има желаещи, които искат да се ваксинират и не могат“, каза експертът.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Росица Кирова: Заблудих се, че „Има такъв народ“ ще донесе някаква промяна

реклама Снимка профил ФБ Тя доскоро беше координатор на „Има такъв народ“ в региона и уточни, че това единствената партия, в която е членувала. „Действията ми са последователни, свързани с гражданската ми дейност“, така обясни пред БНР Росица Кирова, председател на Сдружение „Единни за промяна“, оглавяването на листата на ГЕРБ …

Новини
Изплащат повече от 5,6 млн. лв. на туроператори за неосъществени пътувания

реклама Снимка вихрогон.бг Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, а средствата ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма. Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност …

Новини
Иван Нанчев убил двамата си малолетни сина един след друг

реклама Снимка pixabay Иван Нанчев е осъден за това, че през януари 1998 г., в София, умишлено е умъртвил малолетния си син Д. Н., който се е намирал в безпомощно състояние и му е наложено наказание доживотен затвор. С друга присъда Нанчев е осъден, понеже през месец септември 2000 г. …